12138 latausta vuorokaudessa
9911 artikkelia

Paavo Väyrysen Itsenäisyysjuhla: Kansanjuhla vai tarjoiluvapaa tilaisuus?

Suomen poliittinen skene on jälleen saanut nauttia Paavo Väyrysen, Suomen ikuisen presidenttiehdokkaan, värikkäästä juhlasta. Tämä kerta ei ollut poikkeus, kun Väyrynen järjesti Suomen itsenäisyyden puolustajien juhlan hotelli Arthurin juhlasalissa Helsingissä. Median tarkan silmän mukaan paikalla oli hieman päälle sata henkeä, ja tunnelma oli kuulemma jäyhän isänmaallinen. Alle 60-vuotiaita oli paikalla niukasti, mahdollisesti siksi, että moni nuorempi sukupolvi ihmettelee, miksi presidenttiehdokas järjestää juhlia hotellissa eikä vaikkapa modernissa vanhainkodissa.

Juhlassa päästiin todistamaan myös harvinaista herkkua, kun Paavo Väyrynen itse liikuttui. Tunteet nousivat pintaan erityisesti, kun pianotaiteilija Sinikka Holma-Peets veti tunteisiin vetoavan version Sibeliuksen Finlandiasta. Väyrynen kiipesi sen jälkeen puhujapönttöön ja paljasti saaneensa sähköpostiviestin, jonka hän halusi jakaa yleisön kanssa. Viestin otsikkona oli “Unelma paremmasta maasta,” ja sen lukeminen kesti noin viisi minuuttia. Väyrynen tunnusti liikuttuneena, ettei olisi itse pystynyt ilmaisemaan asioita paremmin.

Lähemmin tekstiä tarkastellessa kävi ilmi, että kyseessä oli läheisen tukimiehen Seppo Hautalan laatima teksti. Viestissä haaveiltiin paremmasta maasta, jossa arvostetaan perhettä ja kasvaa terve nuoriso. Väyrysen mukaan Suomessa tulisi keskittyä perusarvoihin, kuten perheeseen ja nuorison hyvinvointiin, ja unohtaa kaikki muu, kuten ehkä ne tarjoilut, joita juhlassa ei kuulemma ollut.

Väyrysen puheessa toistuivat tutut teemat, kuten EU, NATO ja talous’politiikka. Suomen itsenäisyyden puolustajia on kuulemma kohdeltu kaltoin ja syrjitty vuosikymmenten ajan. Vaikka Suomi on nyt Nato-maa, Väyrynen vaati itsenäistä ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa. Lisäksi hän näki Euroopan unionissa suuria mullistuksia lähivuosina, ja tämä voisi avata mahdollisuuden palauttaa päätösvaltaa omiin käsiin ainakin tietyillä politiikan osa-alueilla.

Vaikka tilaisuudessa ei tarjoiltu mitään, oli paikalla mahdollista hankkia mukeja ja kirjoja sekä täyttää kannattajakortteja Väyrysen presidenttiehdokkuuden tukemiseksi. Juhlan ulkopuolella koristivat sinivalkoiset julisteet Väyrysen presidenttikampanjan ajalta, vuodelta 2018. Toisessa julisteessa oli kuitenkin teippiä päivämäärän päällä, ja vahtimestari epäili ilkivaltaa. Ehkäpä joku oli epähuomiossa yrittänyt päivittää kampanjaa nykypäivään. Tai sitten kyseessä oli vain Paavo Väyrysen omintakeinen tapa kiinnittää huomiota itseensä ja kampanjaansa.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: