10145 latausta vuorokaudessa   9117 artikkelia

2023/08/14

Kun kyseessä on Venäjän poliittinen teatteri, voiko kukaan olla yllättynyt? Christo Grozev toimittaja, kertoo Bellingcatin tutkivan journalismin ryhmästä kuinka Jevgeni Prigozhin, palkka-armeijan ylivaltias, päättyy joko kuolleeksi tai yrittää jälleen toista vallankaappausta Moskovaa vastaan. Tämä kuulemma tapahtuu kuuden kuukauden kuluessa. Onko tämä totisesti Vladimir Putinin vastaisku vai vain venäläinen versio Netflix-sarjasta?

Grozev, ilmeisen oman ennustuslahjan omistava visionääri, väittää nähneensä tämän kaiken tulevan. Hän oli kuulemma jo tammikuussa povannut, että Prigozhin kääntyy Putinia vastaan, ja mikäpä sopisikaan paremmin kuin puoli vuotta hänen ennustuksensa aikaraamissa. Kysymys kuuluu, kuinka monta kristallipalloa Grozev omistaa?

Mikä sai Grozevin epäilemään? Bellingcatin salaiset tietolähteet raportoivat lisääntyneestä puhelinliikenteestä Venäjän armeijan sisällä. Onko tämä heidän tapansa sopia yhteisestä lounastauosta?

Mutta odottakaa, Putin kutsui Prigozhinia petturiksi televisiossa! Mutta odotappas, Putin ei olekaan vielä toteuttanut “pettureille” perinteisesti varattua kohtaloa. Eikö tämä olekin mielenkiintoista draamaa? Putin haluaa nähdä Prigozhinin kuolleena, mutta ei vielä voi toteuttaa toiveitaan. Joten odotetaanpa vain, että kuuden kuukauden kuluttua joko kuulemme Prigozhinin kuolemasta tai näemme Moskovan kaduilla uuden vallankaappauksen – aivan kuten koko maailma odotti.

Ja sitten on tämä Wagner, ei se laulaja vaan palkka-armeijan sankari, joka käski joukkojensa vetäytyä kapinan jälkeen. Kuitenkin Prigozhin päätyi sopimukseen, joka lähetti koko sakin Valko-Venäjälle. Kuulemma Prigozhinilla oli kädet täynnä, kun hän tapasi Keski-Afrikan tasavallan edustajan Venäjän ja Afrikan maiden huippukokouksessa. Ehkä hän haki uutta tapausta “Wagner goes Afrikka”?

Mutta nyt tulee juonenkäänne! Wagner-pomon ja Valko-Venäjän johtajan sopimus rakoilee. Venäjän Institute for the Study of War kertoo, että satoja palkka-armeijan sotilaita siirtyy Valko-Venäjältä Venäjälle ja he ovat valmiita “aktivoitumaan” elokuun loppuun mennessä. Kuulostaa melkein siltä kuin he valmistautuisivat kiihkeään kesälomaan.

Mutta älä huoli, Valko-Venäjä, et ole yksin! Grozevin mukaan Prigozhin saattaa olla perustamassa omaa yritystään Valko-Venäjälle. Voiko palkka-armeijan johtaja olla myös yrittäjä? Kyllä, kun olet Venäjällä.

Kun kaikki tämä on otettu huomioon, voin vain ihmetellä, onko tämä totta vai pelkkää venäläistä huumoria. Prigozhin ja Putin, draaman kuninkaalliset, varmasti tietävät. Yksi asia on kuitenkin varma: Venäjän politiikka ei koskaan lakkaa yllättämästä – tai naurattamasta.


Satunnainen:


Vastaavia: