Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Unkari’n #Orban vertasi #EU:ta #Neuvostoliitto’oon – #aivopieru

24.10.2023 05:45

Ei audiota saatavissa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jälleen kerran päässyt otsikoihin puheillaan, joita ei voi olla ottamatta säälittävästi. Hänen viimeisimmät kommenttinsa, joissa hän vertasi Unkarin EU-jäsenyyttä Neuvostoliiton miehitykseen, herättävät raivoa ja hämmennystä monissa sivistyneissä yksilöissä.

Orbán ei säästellyt sanojaan syyttäessään EU:ta siitä, että se pyrkii riistämään Unkarilta sen identiteetin pakottamalla liberaalin demokratia’n, jota hän väittää unkarilaisten hylkäävän. Hänen mukaansa nykyään asiat muistuttavat Neuvostoliiton aikoja. “Kyllä, historia toistaa itseään”, Orbán julisti tilaisuudessa, joka pidettiin vuoden 1956 unkarilaisen vallankumouksen murskaamisen vuosipäivänä.

Orbánin vertaus on äärimmäisen provosoiva ja järjetön. Vertailu EU-jäsenyyteen ja Neuvostoliiton miehitykseen on halventavaa sekä EU:ta että niitä miljoonia ihmisiä kohtaan, jotka kärsivät todellisesta Neuvostoliiton miehityksestä. Unkarin jäsenyys EU:ssa on perustunut vapaaehtoisuuteen ja on tuonut maalle lukuisia etuja.

On selvää, että Orbán pyrkii lietsomaan kansallistaismielisyyttä ja vastustusta EU:ta kohtaan omien poliittisten tavoitteidensa vuoksi. Hän yrittää luoda kuvaa siitä, että Unkari on uhrina, vaikka todellisuudessa maa on hyötynyt merkittävästi EU-jäsenyydestään taloudellisesti ja poliittisesti.

Unkarin hallituksen vastuullisuus ja demokraattiset periaatteet ovat olleet usein kyseenalaisia, ja EU on yrittänyt puuttua näihin asioihin oikeutetusti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että EU pyrkisi riistämään Unkarilta sen identiteettiä.

Orbánin väitteet ovat vaarallisia ja vahingollisia. Ne ovat omiaan heikentämään Euroopan yhtenäisyyttä ja lietsomaan vihamielisyyttä EU:ta kohtaan. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö torjuu tällaiset retoriikat ja pyrkii edistämään yhteistyötä ja rauhaa.

Orbánin kommentit eivät edistä näitä tavoitteita, vaan päinvastoin ne luovat lisää eripuraa ja epäluottamusta – ajaen Venäjä’n etuja hämmennyksellä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 02:47:03