Lukuaika: 2 minuuttia
Kuusisenmaan penkereeltä kuvattu

Olkiluoto 3:n ydinvoimala on joutunut tilapäiseen sähkökatkokseen, ja Teollisuuden voima (TVO) on pistänyt tiedottajansa ahertamaan ylitöitä selvittäessään, mikä oikein tapahtui. Sunnuntai-iltana tapahtunut vika turbiinilaitoksella pisti hetkellisesti stopin voimalan sähköntuotannolle. Johanna Aho, TVO:n viestintäpäällikkö, vakuuttaa, että he selvittävät vian syytä parhaillaan, mutta ehkäpä heidän pitäisi harkita myös konsultoimista taikurimestaria, sillä tämä vika tuntui tulevan kuin taikaiskusta.

Aho kertoo, että vika tapahtui noin puoli kahdeksan aikaan illalla. Vian syytä tai kestoa ei vielä ole tarkemmin tiedossa. Kuinka kätevästi voikaan sähkö katketa ilman sen suurempaa ilmoitusta! Olisikohan voimalan turbiinirakennuksessa järjestetty jonkinlainen yllätysjuhla, jossa sähkö teki iloisen Houdini-temppunsa?

Mutta ei hätää, ydinturvallisuus ei ole uhattuna, vakuuttaa Aho. Vaikka sähkö katkeaa, voimala ei ole kuin pikkulapsi, joka heittää lelunsa nurkkaan närkästyneenä. Sähköntuotanto katkeaa automaattisesti, kuin itkuinen lapsi, jos voimalan turbiinipuolella tapahtuu vika. Tämä tarkoittaa sitä, että voimala on kuin äiti, joka valvoo tarkasti lastensa, eli sähkön, turvallisuutta.

Eurajoella sijaitseva Olkiluoto 3 on kuulemma pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Se on niin suuri, että se voisi melkein mahtua mukaan johonkin supermiesten salaisista päämajapaikoista. Olkiluoto 3:n kokoluokkaa on kuulemma pidetty historiallisen pitkään valmisteilla. Voimala on kuin odottava äiti, joka on laskenut päiviä synnytykseen, ja nyt se vihdoin synnyttää… sähköä.

Vaikka voimala aloitti säännöllisen sähköntuotannon vasta tämän vuoden huhtikuussa, se on jo ehtinyt saavuttaa historiallisia saavutuksia. Se on Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin ydinvoimalayksikkö. Voimala on kuin jättiläinen, joka seisoo ylväänä ja sanoo: “Katso maailma, minä teen sähköä!”

TVO on aiemmin arvioinut, että Olkiluoto 3 tuottaa sähköä ainakin seuraavat 60 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että voimala on kuin ikuisesti nuori rocktähti, joka ei aio jäädä eläkkeelle vaan jatkaa sähköntuotantoa vielä pitkään. Olkiluodon kolme yksikköä tuottaa noin 30 prosenttia Suomen sähköstä, mikä tekee niistä kuin sähköntuotannon superjoukkueen.

Jääkäämme jännityksellä odottamaan, milloin Olkiluoto 3 palaa takaisin sähköntuotannon ihmeelliseen maailmaan. Ehkäpä voimala tarvitsee vain pienen huoltotauon tai sähkökatkos oli vain hetkellinen taikatemppu – sitä emme tiedä vielä. Mutta yksi asia on varma: Olkiluoto 3 on yksi Suomen suurimmista sähköntuotannon tähdistä, ja sen valot syttyvät vielä monta kertaa tulevaisuudessa.

Uusimman tiedon mukaan kohta taas valtakunnanverkossa:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö