10554 latausta vuorokaudessa
9501 artikkelia

2023/11/22

Helsingissä riehuu panssariparanoia – Venäjä lähetti vastalauseena diplomattisen kukkatervehdyksen.

Helsingin Kansalaistori’lla on puhjennut diplomatian kukkaryöppy, kun Venäjän tiedustelupalvelu on väittänyt Suomen ulkoministeriön saaneen vastalauseena tiedonannon Ukraina’ssa tuhotusta T-72-panssarivaunusta. Venäjän suurlähetystö on ilmeisesti vastannut tälle panssarispektaakkelille lähettämällä kirjelmän, jossa syytetään Suomea “vihanlietsonnasta Venäjää kohtaan”.

Venäläisdiplomaatit ovat näköjään huolissaan siitä, että suomalaisviranomaisten “toimettomuus” ja “hiljainen suostumus” tällaiseen kulkueeseen heikentää maiden välistä suhdetta. Kuulostaa siltä, kuin olisimme unohtaneet lähettää kutsun venäläispanssareille viralliseen kukkatervehdysparaatiin.

Rian siteeraamat diplomaatit ovat ilmoittaneet, että Suomen pääkaupungin asukkaat ovat raivostuneet venäläispanssarivaunun esittelystä ja tuoneet paikalle kukkia ja kynttilöitä kaatuneiden venäläissotilaiden muistoksi. Onko tässä nyt käynyt niin, että Helsingin kukkakaupat ovat päässeet osallistumaan diplomaattiseen kukoistukseen?

Tuhoutuneen venäläispanssarivaunun Suomeen tuomisen takana on ilmeisesti ollut suomalaisten ja ukrainalaisten yhteishanke, joka on osa suurempaa näyttelykiertuetta. Aiemminhan tankki on ollut esillä Viro’ssa, ja venäläiset kävivät silloin tuomassa sille kukkia. Voisi melkein sanoa, että tämä on kukoistava bisnes-ideoiden panssarivaunuversio.

Your Finnish Friends ry:n ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n yhteinen projekti on herättänyt kiivasta keskustelua, ja kukat näyttävät olevan puheliaampia kuin miekat. YFF:n puheenjohtaja Kasper Kannosto on kertonut, että jotkut ovat yrittäneet masinoida venäjän kielellä Tiktok’issa: “Käykää viemässä ruusuja kaatuneiden venäläisten muistoksi.” Helsingissä on kuitenkin oltu hereillä, ja kukat on siivottu pois. Ilmeisesti tämä kukkien sota on vasta alkusoittoa suuremmalle diplomatian kukkakonsertille.

Ei tämä taida olla ensimmäinen kerta, kun Venäjä ja Suomi ovat eri linjoilla, mutta kukkien ja panssarivaunujen avulla näyttää olevan helpompi ilmaista tunteita kuin perinteisin diplomaattisin keinoin. Ehkäpä seuraavaksi näemme, miten rauhanneuvotteluissa istutaan kukka kädessä ja hymyillään panssarivaunujen keskellä.

Diplomatia voi olla kukkienkin kautta kaunista – tai ainakin värikästä.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: