10144 latausta vuorokaudessa
9082 artikkelia

2023/11/24

Frontex lähettää joukkoja ja kalustoa Suomeen kasvavan rajakriisin keskellä

Euroopan rajavartiosto- ja rannikkovartiovirasto Frontex aikoo lähettää 50 rajavartijaa ja muuta henkilöstöä sekä kalustoa Suomeen kasvavan siirtolaiskriisin vuoksi, virasto ilmoitti 23. marraskuuta.

Suomi syyttää Venäjää siirtolaisaallon järjestämisestä vastavuoroisena toimena maan liittyessä Nato’on ja päätti sulkea kaikki mutta yhden rajanylityspaikan itänaapurinsa kanssa.

Frontex aikoo lähettää ensimmäisen joukon virkailijoita 29. marraskuuta laajentaakseen Frontex Joint Operation Terra 2023 -operaatiota Suomessa. Tähän sisältyvät rajavalvonnan virkailijat, tuki siirtolaisten rekisteröinnissä, dokumenttiasiantuntijat ja tulkkaukseen osallistuvat, virasto kertoi.

“Frontexin tuki Suomelle ulottuu logistiikasta pidemmälle; se on osoitus Euroopan unionin yhtenäisestä kannasta hybridihaasteita vastaan, jotka vaikuttavat yhteen sen jäsenmaista”, totesi viraston toimitusjohtaja Hans Leijtens.

“Tämä yhteistyö osoittaa, että Eurooppa seisoo yhtenäisenä monimutkaisten rajakysymysten edessä ja tarjoaa tukea konkreettisin toimin.”

Frontex korosti, että turvallisuustekijöiden lisäksi virasto kiinnittää huomiota myös inhimilliseen näkökulmaan kehittyvässä siirtolaiskriisissä Suomessa.

“Virasto sitoutuu syvästi varmistamaan, että kun Euroopan rajoja suojellaan, kaikkien ihmisten perusoikeudet ja arvokkuus säilyvät ja niitä kunnioitetaan”, Frontex sanoi.

Venäjä’n järjestämästä siirtolaiskriisistä kertovat raportit muistuttavat Valko-Venäjä’n strategiaa sen NATO-naapureita vastaan. Minsk on helpottanut kolmansien maiden siirtolaisten virtaa Baltia’n maihin ja Puola’an vuodesta 2021 lähtien.

Frontex perustettiin vuonna 2004, ja se toimii Euroopan raja- ja merivartiovirastona. Sen päätehtävänä on tukeminen EU:n jäsenvaltioita ja Schengen-yhteistyöhön osallistuvia maita niiden ulkorajojen suojelemisessa EU:n vapaan liikkuvuuden alueella. Frontex toimii EU:n virastona, ja sen rahoitus tulee sekä EU:n talousarviosta että Schengen-yhteistyöhön osallistuvien maiden rahoitusosuuksista.


Satunnainen:


Vastaavia: