9993 latausta vuorokaudessa
8020 artikkelia

2023/11/24

Vladimir Putinin suunnitelma järjestää “Ystävyyden kisat” vuonna 2024 herättää hämmennystä ja suoranaista raivoa. On vaikea ymmärtää, miten Venäjä, joka on liitetty Ukraina’n julmaan hyökkäyssotaan, voi haaveilla massiivisten urheilutapahtumien järjestämisestä. Putinin yritys houkutella noin 10 000 urheilijaa 137 eri maasta on suorastaan pöyristyttävä.

Suunnitellut kisat muistuttavat lähes olympialaisia, ja Venäjän tavoite järjestää ne neljän vuoden välein on suora kopio olympiakisoista. Tämä yritys luoda oma versio olympialaisista näyttää olevan Venäjän tapa paeta todellisuutta ja luoda harhakuvia menestyksestä ja yhtenäisyydestä, kun maa on itse upottautunut sotkuihinsa.

Kisojen hinnaksi arvioidaan yli 100 miljoonaa euroa, ja tämä on summa, joka voisi olla paljon hyödyllisempi käytettynä humanitaariseen apuun tai kansalaisten hyvinvoinnin parantamiseen. Venäjän valinta käyttää näin massiivisia resursseja epäolennaiseen urheilutapahtumaan keskellä kansainvälistä kriisiä on täysin tuomittavaa.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on oikeassa torjuessaan Venäjän suunnitelmat. Venäjän hallitus syyttää muita poliittisesta puolueellisuudesta samalla, kun itse yrittää järjestää täysin politisoitua tapahtumaa. Alexei Sorokin puhe yhtenäisyydestä ja politiikan ulkopuolelle jäämisestä kuulostaa pelkältä propagandalta. Kansainvälisen yhteisön ei pidä antaa Putinin hallinnolle tilaisuutta pönkittää valheellista kuvaa menestyksestä ja yhtenäisyydestä.

Norja’n urheiluakatemian professori Sigmund Lolandin huomautus siitä, että nämä kisat ovat vain Putin’in propaganda’n väline, on osuva. Venäjän johto on aikaisemminkin käyttänyt urheilumenestystä sisäiseen propagandaan, ja “Ystävyyden kisat” näyttävät olevan jatkoa tähän perinteeseen.

Erityisen huolestuttavaa on maailman antidopingtoimiston Wadan johtajan Olivier Nigglin huomio siitä, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei noudata sääntöjä. Doping’vaara kisoissa on todellinen uhka, ja urheilijoiden turvallisuus ja reilut peliolosuhteet ovat vaakalaudalla, jos kisat järjestetään maassa, joka ei noudata kansainvälisiä standardeja.

Venäjän yritys järjestää “Ystävyyden kisat” on pelkkää farssia ja yritys luoda harhakuva menestyksestä ja yhtenäisyydestä. Kansainvälisen yhteisön on oltava valppaana ja vastustettava tätä naurettavaa yritystä hämätä maailmaa keskellä vakavaa kansainvälistä kriisiä.

Vuonna 1984 järjestettiin kansainvälinen monilajitapahtuma nimeltään Ystävyyden kisat eli Družba-84-kilpailu. Tapahtuma kattoi useita urheilulajeja ja oli hajautettu yhdeksään eri maahan. Sen tavoitteena oli korostaa urheilua, ystävyyttä ja rauhaa, kuten tapahtuman virallinen motto “urheilua, ystävyyttä, rauhaa” (ven. спорт, дружба, мир) ilmaisi.

Ystävyyden kisat olivat Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden järjestämä vaihtoehto vuoden 1984 kesäolympialaisille, joita nämä maat olivat boikotoineet. Kilpailuun osallistui noin 2 300 urheilijaa lähes 50 eri maasta.

Avajaisseremonia pidettiin Leninin keskusstadionin suurareenalla, heijastaen samankaltaisuutta vuoden 1980 kesäolympialaisten kanssa. Suomi sai ainoan mitalinsa kilpapurjehduksesta.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: