10581 latausta vuorokaudessa
9350 artikkelia

2023/11/27

Suomeen vyöryää turvapaikanhakijoita Venäjältä – Maahanmuuttovirasto hylännyt kaikki tulleet hakemukset?

Suomeen on viime viikkojen aikana saapunut huomattava määrä turvapaikanhakijoita Venäjältä, ja tilanne näyttää olevan kääntymässä vakavaksi. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen paljasti Iltalehdelle, että syksyn aikana on saapunut peräti 956 turvapaikanhakijaa Venäjältä, ja tämä luku ei edes sisällä mahdollisia maanantaina jätettyjä hakemuksia.

Ilmiö alkoi näkyä loppukesästä, mutta silloin hakijoiden määrä oli vielä maltillinen. Viime viikkojen aikana tilanne on kuitenkin eskaloitunut hälyttävästi. Lehtisen mukaan marraskuun toisella viikolla hakemuksia jätettiin 32, kolmannella viikolla peräti 522 ja neljännellä viikolla 341. Tämä on selkeä merkki siitä, että tilanne on karannut käsistä.

Kriittisintä on, että vasta hyvin pieni osa hakemuksista on saatu käsiteltyä, eikä yksikään päätös ole ollut myönteinen. Tämä herättää kysymyksiä viraston tehokkuudesta ja siitä, miten vakavasti turvapaikkaprosessia oikeasti hoidetaan.

Lehtinen yrittää rauhoitella tilannetta toteamalla, ettei yhdenkään päätöksen perusteella voi ennustaa tulevien päätösten suuntaa. Tämä vaikuttaa kuitenkin enemmän yritykseltä peitellä viraston kyvyttömyyttä hallita tilannetta.

Entäpä ne harvat päätökset, jotka on saatu tehtyä? Yksikään niistä ei ole ollut myönteinen, mikä herättää huolta siitä, että virasto on valmis torjumaan kaikki hakemukset massana sen sijaan, että arvioitaisiin jokainen tapaus erikseen. Onko tämä oikeudenmukaista?

Lehtisen mainitsema käytäntö ohjata hakemukset käsittelyjonon ohi sellaisten ihmisten osalta, joiden turvapaikkahakemukset eivät alustavien tietojen perusteella näytä olevan oikeutettuja, herättää myös närää. Kuka päättää, mikä hakemus on oikeutettu ja mikä ei? Tämä antaa virastolle liikaa valtaa ja avaa oven mielivaltaisille päätöksille.

Lehtisen paljastus siitä, että “merkittävä osa” hakemuksen jättäneistä henkilöistä ohjataan käsittelyjonon ohi, herättää myös kysymyksen siitä, miten vakavasti virasto suhtautuu oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen prosessiin. Onko tämä vain yritys nopeuttaa prosessia vai merkki siitä, että turvapaikkapäätökset tehdään hätiköiden?

Lehtisen mainitsemat kolme lähtömaata, joista suurin osa turvapaikanhakijoista tulee (Syyria, Jemen ja Somalia), herättävät myös kysymyksiä. Onko virasto valmis käsittelemään näiden maiden tilanteet huolellisesti ja oikeudenmukaisesti vai luottaako se ennakkoluuloihin ja tekee hätiköityjä päätöksiä?

Kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa huolestuttavalta. Maahanmuuttoviraston on aika herätä ja ottaa tilanne vakavasti. Suomen turvapaikkajärjestelmän uskottavuus on vaakalaudalla, eikä kansalaisilla ole varaa epävarmuuteen ja sekasortoon. Toivottavasti virasto ryhtyy ripeisiin toimiin ennen kuin tilanne karkaa lopullisesti käsistä.


Satunnainen:


Vastaavia: