Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/11/26

Tänään, 26.11.23, on kulunut uskomattomat 84 vuotta Mainilan laukauksista, jotka johtivat talvisotaan.

Neuvostoliitto lavasti tapahtuman Suomen rajalla, ja maa käytti sitä tekosyynä purkaakseen yksipuolisesti Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyökkäämättömyyssopimuksen. Tämä häikäilemätön temppu sytytti sodan, joka koetteli suomalaista kansaa ja vaati lukuisia uhreja.

On täysin käsittämätöntä, miten naapurimaa voi näin petollisesti toimia ja sysätä syyllisyyden Suomen niskaan. Mainilan laukaukset olivat vain yksi esimerkki Neuvostoliiton aggressiivisesta taktiikasta, joka koitui monen viattoman suomalaisen kohtaloksi.

Talvisota oli julmaa aikaa, jolloin Suomen väestö joutui kohtaamaan äärimmäisen vaikeita olosuhteita. Neuvostoliiton toimet olivat suorastaan raakaa väkivaltaa vasten kaikkia kansainvälisiä normeja. Tässä me nyt seisomme, 84 vuotta myöhemmin, muistamassa tuota synkkää päivää, kun naapuri osoitti vilpillisyytensä ja aiheutti Suomelle kärsimystä, joka heijastuu vielä tänäkin päivänä.

Mainilan laukaukset ja niiden seurauksena syttynyt talvisota ovat pysyvä muistutus siitä, miten tärkeää on puolustaa oikeutta ja itsenäisyyttä. Suomi nousi silloin vastarintaan, ja sen kansa osoitti rohkeutta ja yhtenäisyyttä, joka voitti vihamielisyyden.

Tämä päivä kantaa mukanaan historian taakkaa, mutta samalla se on muistutus siitä, että vaikka kohtaamme vaikeuksia, voimme nousta niiden yläpuolelle ja puolustaa oikeutemme. Talvisodan perintö on osa Suomen historiaa, ja se opettaa meille, ettemme saa koskaan unohtaa, mitä tapahtui Mainilassa ja sen seurauksena.