2023/12/14

EU-johtajat aloittivat historialliset jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa.

EU-maiden johtajat tekivät torstaina poikkeuksellisen päätöksen aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa. Tämä historiallinen päätös tehtiin ilman Unkari’n pääministeri Viktor Orbánin tukea, sillä hän vastusti voimakkaasti neuvottelujen käynnistämistä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti päätöksestä yllättäen jo alkuillasta.

Orbánin vastustuksesta huolimatta EU-johtajat äänestivät yksimielisesti neuvottelujen aloittamisesta Ukrainan kanssa. Päätös tehtiin, kun Orbán poistui neuvotteluhuoneesta, eikä hän delegoinut ääntään toiselle EU-johtajalle. Suomen pääministeri Petteri Orpo kommentoi päätöstä positiiviseksi yllätykseksi ja toivoi sen olevan vahva viesti kaikille jäsenmaille.

EU-lähteen mukaan neuvottelujen aloittaminen Unkarin vastustuksesta huolimatta oli historiallinen päätös. Orbán itse kommentoi päätöstä Facebook’issa, kertoen sen olevan hänen mielestään huono. Hän väitti, ettei Ukraina ole valmis jäsenyysneuvotteluihin, mutta 26 jäsenvaltiota päätti toisin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi ilonsa päätöksestä ja kiitti kaikkia, jotka osallistuivat prosessiin. Hän onnitteli kaikkia ukrainalaisia historiallisesta päivästä.

Huippukokous teki myös päätöksen aloittaa jäsenyysneuvottelut Moldova’n kanssa. Lisäksi Georgia sai ehdokasmaan aseman, kun taas Bosnia-Hertsegovina’n kanssa neuvottelut käynnistyvät, kun maa täyttää kriteerit riittävällä tavalla.

Päätös aloittaa neuvottelut Ukrainan kanssa luo uudenlaisen vaiheen Euroopan unionin ja itäisen naapurinsa suhteissa. Vaikka Unkari vastusti päätöstä, se osoittaa, että suurin osa EU-maista on valmis vahvistamaan yhteyksiään Ukrainan kanssa ja tukemaan sen tiiviimpää integraatiota eurooppalaiseen yhteisöön.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 11:48.02