2023/12/15

Epäilyttäviä kuolemia ja Putinin varjo: Venäjän journalistit kuolevat yksi toisensa perään.

Venäjällä on taas tapahtunut yksi yllättävä kuolema, ja tällä kertaa uhrina on Komsomolskaja Pravdan toimittaja Anna Tsareva. Tapaus on järkyttävä, mutta valitettavan tuttu kaavio Venäjän mediamaailmassa. Tässä ei ole kyse pelkästään sattumasta, vaan synkästä ilmapiiristä, joka varjostaa Venäjän journalistien työtä.

Tsareva, 35, löydettiin kuolleena kotoaan Moskova’ssa isänsä toimesta, joka oli yrittänyt saada yhteyttä tyttäreensä turhaan. Tilanne on surullinen ja herättää lukuisia kysymyksiä. Mitä oikein tapahtui? Miksi näin nuori ja lupaava toimittaja on jälleen menehtynyt? Onko tässä kyse vain “sairauden aiheuttamasta kuolemasta” vai kenties jostain synkemmästä?

Viralliset tiedot eivät anna vastauksia. Ei asuntomurtoa, ei väkivaltaa. Ainoastaan korkea kuume ja määrittelemätön hengitystieinfektio. Venäläiset tiedotusvälineet heittävät ilmaan arvauksia, mainiten jopa sydämen vajaatoiminnan mahdollisuuden. Kuulostaako tutulta? Muistan vuoden takaa päätoimittaja Vladimir Sungorkinin, joka kuoli kesken työmatkan – aivohalvaus epäiltynä syynä.

Sungorkin oli Putinin kannattaja, ja hänen johtamansa lehti joutui länsimaisten sanktioiden kohteeksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt Anna Tsareva, vastuussa Komsomolskaja Pravdan verkkosivuston sisällöstä, on poissa. Onko tämä sattumaa, vai onko tässä kyse jostain suuremmasta, jopa systemaattisesta puhdistuksesta?

Tsareva raportoi Putinin sodasta Ukrainaa vastaan. Liittyykö hänen kuolemaansa jotenkin hänen työskentelyynsä vai onko tämä vain sarja epäonnistunutta terveydentilan hallintaa? Kun journalistit, erityisesti ne, jotka kertovat totuuden vallanpitäjistä, alkavat kuolla yksi toisensa jälkeen, herää kysymys sananvapaudesta Venäjällä.

Epäilyttäviä kuolemia on tapahtunut ennenkin, kuten nationalistisen uutissivusto Sputnikin perustajan Jegor Prosvirnin tapaus vuoden 2021 lopussa. Venäjän media ei ole enää turvallinen paikka niille, jotka uskaltavat kyseenalaistaa vallan, ja tämä on vakava uhka demokratia’lle ja sananvapaudelle.

Anna Tsarevan kuolema ei saa jäädä vain yhdeksi numeroksi synkkään tilastoon. Maailman on herättävä Venäjällä tapahtuviin epäilyttäviin kuolemiin ja vaadittava vastauksia.

Sananvapaus on perusoikeus, joka ei saa murentua vallan edessä!


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/05/01 10:19.08