Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


Rouva #Venäjä:llä: “#Eurooppa on kateellinen meille. He ovat loukkaantuneita, koska elämme niin ylellisesti”

2024/01/03

Venäjällä televisio tarjoaa kansalaisilleen erityisen näkökulman: heille kerrotaan päivittäin, kuinka heidän elämänsä on parempaa kuin missään muualla maailmassa, ja että muu maailma on kateellinen heidän ylellisyydelleen. Tämä artikkeli käsittelee tätä ilmiötä hieman pilke silmäkulmassa.

Kuvittelepa tilanne: Venäjän televisiossa uutisankkuri, puku päällä ja vakava ilme kasvoillaan, ilmoittaa ylpeänä: “Hyvät katsojat, meillä on ilo ilmoittaa, että koko Eurooppa kadehtii meidän elämäntyyliämme. He ovat niin kateellisia, että eivät meinaa kestää!” Tämän jälkeen kamera siirtyy kadulle, jossa haastateltava venäläinen rouva hymyilee leveästi ja nyökyttelee. “Totta kai he ovat kateellisia, katsokaa vain, kuinka upeasti meillä menee!”

Mutta mitä tämä ‘ylellisyys’ todella tarkoittaa? Venäläiset televisiokanavat esittävät kuvia suurista palatseista, kimaltelevista juhlista ja loistokkaista autoista, jotka ovat jokaisen venäläisen ulottuvilla – ainakin televisiossa. Todellisuus kaduilla voi olla toinen, mutta siitä ei uutisissa mainita. “Meillä on kaikkea!” huudahtaa yksi haastateltava, “Meillä on niin paljon kaasua, että voimme vaikka polttaa sitä taivaalla ilonamme!”

Tämä narratiivi ei ainoastaan vahvista kansallista ylpeyttä, vaan myös luo kuvan ulkoisesta vihollisesta – koko muusta maailmasta, joka muka kadehtii Venäjän ‘ylellistä’ elämäntapaa. “Eurooppalaiset? He vain itkevät, kun näkevät, kuinka hyvin meillä menee. Heillä ei ole tällaista loistoa”, sanoo toinen haastateltava.