Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Patriot-#ilmatorjunta-järjestelmät #Ukraina’ssa #Venäjä’ä vastaan tehostavat #kinzhal puolustusta jokaisessa #NATO-maassa #algoritmi #tekoäly

2024/01/03

USA:sta Ukrainalle toimitetut Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmät hyödyntävät tekoälyä ja algoritmeja tehokkuutensa parantamiseen. Julkisuudessa olevien tietojen mukaan nämä järjestelmät ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi erityisesti Ukrainan rintamalla Venäjän laajamittaisten iskujen torjunnassa.

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi raportoi, että Patriot-järjestelmät ovat onnistuneet pudottamaan kaikki hyökkäyksessä ammutut Kinzhal-ohjukset, jotka ovat maineeltaan vaikeasti torjuttavia. Lisäksi Patriot-järjestelmillä on pudotettu venäläisiä sotilaskoneita Etelä-Ukrainassa.

CEPA-ajatushautomon tutkija ja entinen West Pointin professori Jan Kallberg korostaa, että jokainen onnistunut torjunta lisää järjestelmän algoritmien tehokkuutta, parantaen näin tulevien hyökkäysten torjuntamahdollisuuksia. Tällä on merkittäviä seurauksia niin Yhdysvaltojen kuin Nato-maidenkin puolustukselle. Kallbergin mukaan tehokkuuden parantuminen reaaliaikaisen datan keräämisen myötä on merkittävää, sillä se voi nostaa osumatarkkuutta huomattavasti.

Eräässä esimerkissä Kallberg käsittelee hypoteettista tilannetta, jossa Venäjä käyttäisi Kinzhaleilla varustettuja ydinkärkiä Nato-kohteita vastaan. Hän toteaa, että kehittyneiden algoritmien ansiosta Patriot-järjestelmien tarkkuuden parantuminen saattaa estää kaikki ohjukset tavoittamasta kohteitaan, mikä olisi merkittävä etu.

Kallbergin mukaan Patriot-järjestelmien toimittaminen Ukrainalle on näin ollen investointi, joka palvelee kaikkien niitä käyttävien maiden puolustusta, tarjoten korkean puolustustuoton sijoitukselle.