2024/01/17

Venäjän presidentti Vladimir Putin asettaa ehtoja tuleville eskalaatioille Baltian maissa osana väitettyä suunnitelmaa heikentää NATO-liittoa, kirjoitti Sotatutkimuksen instituutti (Institute for the Study of War, ISW) 16. tammikuuta antamassaan arvioinnissa.

Venäjän valtiollisen mediakanavan mukaan Putin sanoi 16. tammikuuta, että Latvia ja muut Baltian maat “heittelevät venäläisiä ulkomaille”, mikä vaikuttaa suoraan Venäjän turvallisuuteen.

Syyskuusta 2022 lähtien Latvian hallitus on tehnyt muutoksia maahanmuuttolainsäädäntöönsä, velvoittaen maassa asuvat venäläiset noudattamaan yleistä menettelyä EU:n pysyvän oleskeluluvan saamiseksi. Yksi vaatimuksista on suorittaa latvian kielen koe marraskuuhun 2023 mennessä. Latvian kansalaisuus- ja maahanmuuttoviraston päällikkö Maira Roze ilmoitti tammikuussa Latvian LTV-televisiokanavalla antamassaan haastattelussa, että vähintään 985 venäläisen kansalaisen on poistuttava maasta, koska he eivät hakeneet uutta oleskelulupaa määräaikaan mennessä.

“Putin on pitkään käyttänyt laajaa määritelmää Venäjän suvereniteetista ja vähätellyt entisten neuvostotasavaltojen suvereniteettia”, ISW sanoi. “Venäjä on pitkään väittänyt, että sillä on oikeus suojella ‘ulkomailla asuvia kansalaisiaan’, mukaan lukien Venäjän ulkopuolella asuvat etniset venäläiset ja venäjänkieliset.”

ISW totesi myös, ettei se ole havainnut merkkejä Venäjän hyökkäyksen olevan välittömästi tulossa tai todennäköistä Baltian maihin. Silti Venäjän presidentti saattaa valmistella informaatio-olosuhteita tuleville aggressiivisille toimille “ulkomailla asuvien kansalaisten” suojelemisen verukkeella.

“Putin ei hyökännyt Ukrainaan vuonna 2022 Venäjän puolustamiseksi NATO:n uhkalta, vaan pikemminkin heikentääkseen ja lopulta tuhotakseen NATO:n – tavoite, jota hän edelleen tavoittelee”, ISW muistutti aiemmassa arvioinnissaan.

ISW:n mukaan Kreml on viime aikoina toteuttanut informaatio-operaatioita ja hybridisodankäynnin taktiikoita NATO:n horjuttamiseksi. Tällä hetkellä se asettaa ehtoja mahdolliselle aggressiolle NATO:n jäseniä ja niiden naapureita vastaan.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:54.44