10144 latausta vuorokaudessa
9083 artikkelia

2023/08/11

Latvian Kielikoe: Venäläisten Suuri Pakolaisvisa!

Syyskuu Latviassa tulee olemaan täynnä jännitystä ja odottamattomia käänteitä, kun jopa 6000 venäläistä asukasta saa kutsun poistua maasta. Ei, tämä ei ole uusi reality-ohjelma, vaan Latvia’n viranomaisten vastaus Venäjän hyökkäykseen Ukraina’an.

Latvian yleisradio LRT on paljastanut, että Latvian hallitus on päättänyt ottaa asiakseen järjestää suuren poistumisjuhlan. Kyllä, luit oikein – poistumisjuhlan! Tämä hienostunut tapahtuma on suunnattu niille venäläisille, jotka eivät ole suostuneet osallistumaan latvian kielikokeeseen ja saaneet pienenlaisen kutsun hakeutua muualle.

Taustalla piilee Latvian nerokas suunnitelma: pakollinen latvian kielikoe EU:n pysyvän oleskeluluvan saamiseksi. Venäjä’n uhitellessa Ukrainaa, Latvian viranomaiset ovat päättäneet, että jos venäläiset eivät ole valmiita opettelemaan latviaa, he saavatkin opiskella maantiedettä ja löytää uuden kodin.

Latvian parlamentin kansalaisuutta, siirtolaisuutta ja kansalaisten mobilisaatiota käsittelevän komission johtaja Ingmārs Līdaka on vakuuttunut suunnitelmansa nerokkuudesta. Hän ilmoittaa ykskantaan, että “heitä on 5000–6000, ja nyt he saavat kutsun lähteä maasta – ei auta, vaikka kuinka muikistelevat.”

Latvian sisäministeriön apulaissisäministeri Vilnis Vitolins on kertonut suunnitelmasta lisää: “Kolme kuukautta aikaa pakata laukut ja löytää uusi koti – se on enemmän kuin tarpeeksi aikaa, jotta voivat harjoitella latviaa vaikka unissaan.”

Tämä kielikoe-kohu on herättänyt laajan kirjon reaktioita ympäri Latviaa. Jotkut ovat iloisia ajatuksesta saada viimein ympäröivät naapurit kunnolla oppimaan latviaa, kun taas toiset ovat huolissaan siitä, että pian heillä on enemmän työtä opettaa latviaa kuin varsinainen palkkatyö.

Baltian maassa asunut venäläisväestö ei ole jäänyt kylmäksi näiden tapahtumien edessä. Monet ovat ryhtyneet intensiivisiin latvian kielen kurssihankkeisiin ja luoneet tempauksia, kuten “Kohti Kielikoetta!” -maratonin, joka yhdistää kuntoliikunnan ja latvian kielen opiskelun.

On selvää, että Latvian hallitus on astunut upean satiirisen sketsin maailmaan vastauksena Venäjän aggressiivisiin toimiin. Jokainen, joka ei ole valmis lausumaan “Iziet!” (poistua) sujuvalla latvian kielellä, saa mahdollisuuden löytää uuden seikkailun täynnä matkalaukkuja ja muuttolaatikoita.

Joten, jään jännityksellä odottamaan syyskuuta ja näkemään, kuinka monta venäläistä osallistuu tähän suureen pakolaisvisaan. Vain aika näyttää, kuka voittaa palkinnon: pysyvän oleskeluluvan Latviassa vai lipun uuteen seikkailuun.

Tulisiko Suomessakin olla pakollinen kielikoe venäläisille?


Satunnainen:


Vastaavia: