Lukuaika: 2 minuuttia
Oivaltava ajattelu tarkoittaa kykyä ajatella luovasti ja löytää uusia ratkaisuja arjen haasteisiin. Se on tärkeä taito niin työelämässä kuin henkilökohtaisessa elämässäkin, ja sitä voi harjoitella ja kehittää. Tässä artikkelissa käsittelemme käytännöllisiä työkaluja, joita voit hyödyntää oivaltavan ajattelun kehittämisessä.

1. Ota tavoitteeksi kysyä ”miksi” ja ”miten”

Oivaltava ajattelu lähtee usein uusista näkökulmista ja kysymyksistä. Sen sijaan, että hyväksyisit asiat sellaisina kuin ne ovat, kysy itseltäsi miksi ja miten. Esimerkiksi työpaikalla voit miettiä, miksi tietty prosessi on olemassa ja miten sitä voisi parantaa. Tämä auttaa sinua näkemään asiat eri tavalla ja keksimään uusia ratkaisuja ongelmiin.

2. Kokeile rohkeasti uutta

Monesti oivaltava ajattelu vaatii rohkeutta lähteä kokeilemaan uusia asioita. Ole avoin uusille kokemuksille ja kokeile rohkeasti erilaisia tapoja tehdä asioita. Vaikka jotkut kokeilusi eivät toimisikaan, saatat löytää niistä uusia ja parempia tapoja toimia tulevaisuudessa.

3. Harjoittele mielikuvitusta

Mielikuvitus on tärkeä osa oivaltavaa ajattelua. Harjoittele mielikuvitustasi esimerkiksi keksimällä 10 erilaista käyttötapaa tavis-esineelle tai miettimällä miten ratkaisisit tietyn ongelman, jos sinulla olisi käytössäsi rajattomasti resursseja. Näin voit laajentaa ajattelua ja löytää uusia näkökulmia.

4. Käytä luovia menetelmiä

Oivaltava ajattelu voi syntyä myös luovien menetelmien avulla. Esimerkiksi mind mapping eli miellekartta voi auttaa sinua jäsentelemään ajatuksiasi ja löytämään yhteyksiä eri asioiden välillä. Lisäksi voit harjoitella ajattelua esimerkiksi tarinankerronnan, roolipelin tai taidetehtävien avulla.

5. Pysähtyä ja hengittä

Stressi ja kiire voivat estää oivaltavaa ajattelua. Välillä on siis hyvä pysähtyä ja antaa aivojen levätä. Hengitä syvään ja yritä rauhoittaa mieltäsi. Usein parhaat ideat tulevat silloin kun annamme aivojen levätä ja antavat ajatusten virrata vapaasti.

6. Hyödynnä erilaisia näkökulmia

Oman ajattelun haastamiseksi voit hyödyntää erilaisia näkökulmia. Keskustele asiasta eri ihmisten kanssa ja kuuntele heidän mielipiteitään ja ideoitaan. Voit myös tehdä niin kutsutun ”kenen tahansa kenkien alla” -harjoituksen, jossa yrität ajatella asiaa toisen ihmisen näkökulmasta.

7. Harjoittele ajattelun joustavuutta

Oivaltava ajattelu vaatii joustavuutta. On tärkeää pystyä ajattelemaan asioita eri tavalla ja kyseenalaistamaan vakiintuneita ajatusmalleja. Voit harjoitella tätä esimerkiksi vaihtamalla näkökulmaa ja katsomalla asioita eri puolelta.

Oivaltava ajattelu on tärkeä taito, jota voit hyödyntää niin työelämässä kuin henkilökohtaisessa elämässäsi. Harjoittele yllä mainittuja työkaluja ja avaa mieltäsi uusille näkökulmille. Muista myös, että oivaltavia ajatuksia voi syntyä myös vahingossa – ole siis utelias ja avoin uusille ideoille ja ratkaisuille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö