Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen kesä on täynnä ihania ja raikkaita makuelämyksiä, ja yksi suosituimmista ruokavalinnoista tähän vuodenaikaan ovat erilaiset salaatit. Ne ovat monipuolinen vaihtoehto kevyelle ja terveelliselle aterialle, joita voit nauttia vaikka joka päivä eri tavoin.

Salaatit ovat täydellinen valinta kesäruuaksi, sillä ne ovat kevyitä mutta silti täyttäviä. Näitä herkullisia ruokia voi valmistaa lähes mistä tahansa raaka-aineista, kuten vihanneksista, hedelmistä, juustoista, kalasta ja lihasta. Salaattien valmistaminen on myös helppoa ja nopeaa, joten ne sopivat kiireisen kesäpäivän ruokavalioksi.

Yksi suosituimmista salaattityypeistä kesällä on raikkaan vihreät salaattilajikkeet, kuten lehtisalaatti, rucola ja frisee. Näiden lisäksi voit käyttää salaateissa myös erilaisia kasviksia, kuten kurkkua, tomaattia, paprikaa ja avokadoa. Lisämakua salaattiin saat esimerkiksi tuoreista yrttimausteista, kuten basilikasta, korianterista ja mintusta.

Myös hedelmät ovat loistava lisä salaattiin. Kesän aikana saatavilla on monia sesongin hedelmiä, kuten mansikoita, mustikoita, vadelmia ja persikoita. Nämä makeat ja mehukkaat hedelmät tuovat salaattiin väriä, makua ja runsaasti vitamiineja.

Proteiinilähteitä salaatteihin voi valita oman maun mukaan. Kala, kuten lohi tai tonnikala, sopii erinomaisesti yhteen hedelmien kanssa ja tuo salaattiin terveellistä omega-3-rasvaa. Lihat, kuten kana tai naudanliha, ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Jos haluat välttää lihaa, voit lisätä salaattiisi esimerkiksi papuja, pähkinöitä tai erilaisia juustoja, kuten fetaa tai vuohenjuustoa.

Kesän salaateista voi tehdä myös täyttävämpiä lisäämällä niihin hiilihydraattipitoisia lisukkeita. Esimerkiksi couscous, kvinoa tai pasta sopivat hyvin salaatin joukkoon. Ne tuovat salaattiin ruokaisuutta ja pitävät nälän loitolla pidempään.

Salaatteihin voi myös lisätä erilaisia kastikkeita ja marinadeja. Yrttiöljyissä käytetään yleensä oliiviöljyä, joka on terveellinen rasva. Voit myös kokeilla erilaisia balsamico-etikkasekoituksia, sitruunaa tai vaikkapa jogurttikastiketta. Yrttimausteilla ja mausteisilla kastikkeilla saa salaattiin lisää makua ja potkua.

Kesällä salaatin nauttiminen ulkona raikkaassa säässä on nautinnollista. Voit valmistaa salaatit jo edellisenä iltana ja pakata ne mukaan piknikille tai retkelle. Voit myös kutsua ystävät koolle ja järjestää salaatti-illallisen, jolloin jokainen voi tuoda mukanaan oman salaattilautasensa ja jakaa herkullisia reseptejä.

Salaatit sopivat mainiosti myös grillattujen ruokien lisukkeeksi. Kokeile esimerkiksi grillatun kanan ja avokadosalaatin yhdistelmää – herkullista ja terveellistä!

Kesän raikkaimmat salaatit ovat täydellinen valinta kevyelle kesäaterialle. Ne ovat terveellisiä, nopeita ja helppoja valmistaa, ja niitä voi varioida mieltymysten ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Anna kesän maistua monipuolisten ja herkullisten salaattien kautta – hyvää kesän jatkoa!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö