11394 latausta vuorokaudessa
9644 artikkelia

Puhelin on nykypäivänä yksi tärkeimmistä apuvälineistä, jota ilman moni ei enää voisi kuvitella arkeaan. Matkapuhelin tarjoaa pääsyn internetiin, mahdollisuuden viestitellä ja soittaa sekä säilyttää kaikenlaisia tärkeitä tietoja ja muistoja. Onkin tärkeää osata käyttää puhelinta oikein ja tehokkaasti, jotta sen tarjoamat mahdollisuudet saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeisimmät asiat matkapuhelimen käytöstä ja annamme vinkkejä sen hyödyntämiseen.

Matkapuhelimen perustoiminnot
Ensimmäisenä on hyvä tutustua puhelimen perustoimintoihin. Matkapuhelimen päällä ja pois päältä laittaminen tapahtuu yleensä painamalla virtapainiketta. Useimmissa puhelimissa on myös lukitusnäppäin, jota painamalla näyttö lukittuu ja välttyy vahingossa tapahtuvilta toimilta. Näiden kahden painikkeen lisäksi puhelimessa on yleensä myös äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, joilla voi säätää puhelimen äänenvoimakkuutta.

Matkapuhelimessa on yleensä myös useita valikkopainikkeita, joilla navigoidaan puhelimen eri toimintoihin. Valikkopainikkeet vaihtelevat puhelimien välillä, mutta yleensä niitä on vähintään kaksi: kotipainike ja takaisin-painike. Kotipainiketta painamalla pääset aina takaisin puhelimen aloitusnäyttöön ja takaisin-painikkeella pääset takaisin edelliseen näkymään.

Puhelimen käyttö
Puhelimen käyttö vaatii tottumista ja harjoittelua, mutta perustoimintojen hallinnan jälkeen sen käyttö onnistuu jo melko vaivattomasti. Ensimmäiseksi on hyvä opetella puhelimen näppäimistö. Kun haluat kirjoittaa jotakin puhelimeen, paina näytön alaosassa olevaa tekstikenttää, jolloin näppäimistö tulee näkyviin. Tekstin kirjoittaminen tapahtuu samalla tavalla kuin tietokoneella, mutta puhelimessa on yleensä mahdollista myös kirjoittaa yksittäisiä kirjaimia sormella pyyhkäisemällä. Tämä voi olla erityisen kätevää esimerkiksi pidemmän tekstin kirjoittamiseen.

Toinen tärkeä asia matkapuhelimen käytössä on sovellusten käyttäminen. Sovellukset ovat ohjelmia, joiden avulla voi esimerkiksi lukea uutisia, katsoa videoita tai pelata pelejä. Matkapuhelimessa on yleensä valmiiksi asennettuna joitakin perussovelluksia, kuten esimerkiksi sähköposti ja kalenteri. Lisäksi puhelimeen voi ladata lisää sovelluksia oman mielenkiinnon ja tarpeen mukaan. Sovellusten käyttäminen onnistuu yleensä helposti, sillä ne toimivat yksinkertaisten valintojen ja painikkeiden avulla.

Mitä tulee puhelimen yhteyksiin, matkapuhelimessa on yleensä mahdollisuus käyttää sekä WiFi-yhteyttä että mobiilidataa. WiFi-yhteys vaatii toimiakseen langattoman verkon, kun taas mobiilidata käyttää puhelinoperaattorin verkkoa ja vaatii yleensä erillisen datasiirtopaketin. On hyvä muistaa, että mobiilidatan käyttöön liittyy yleensä kustannuksia, joten sitä kannattaa käyttää harkiten. WiFi-yhteyden avulla puolestaan voi säästää datamäärässä ja siten myös kustannuksissa.

Puhelimen huolto ja käyttöikä
Matkapuhelimen käyttöikään vaikuttavat monet tekijät, kuten käyttötottumukset, puhelimen malli ja käytön yhteydessä kertyvä lika ja pöly. On tärkeää huolehtia puhelimen puhtaudesta, sillä lika ja pöly voivat vaikuttaa puhelimen toimintaan ja pidentää sen reagointiaikoja. Puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi puhdistusliinoja tai kosteita pyyhkeitä, mutta varmista aina ennen puhdistamista, että liina tai pyyhe eivät ole liian kosteita. Puhelinta ei myöskään kannata altistaa äärimmäisille lämpötiloille tai kosteudelle.

Puhelimen akun käyttöikään vaikuttaa eniten sen käyttö. Puhelin kannattaa ladata säännöllisesti ja kuulla se kokonaan tyhjäksi vain harvoin, sillä näin akun käyttöikä pitenee. On myös hyvä käyttää puhelimen mukana tullutta laturia ja välttää kolmannen osapuolen latureita, sillä ne voivat vaikuttaa akun toimintaan. Jos puhelimen akun käyttöikä alkaa selvästi lyhentyä, voi olla aika harkita uuden akun hankintaa.

Puhelimen tietoturva
Matkapuhelimen tietoturva on tärkeä asia, johon tulee kiinnittää huomiota. Puhelin sisältää usein arkaluontoista tietoa, kuten yhteystietoja ja pankkitunnuksia, joten sen suojaaminen on tärkeää. Ensimmäinen askel on aina lukita puhelin salasanalla, jotta ulkopuoliset eivät pääse käsiksi sen sisältöön. On myös suositeltavaa asentaa puhelimeen tietoturvapäivitykset ja hankkia hyvä tietoturvaohjelma.

Lisäksi puhelimessa oleviin sovelluksiin ja tietoihin kannattaa suhtautua varoen. Ole varovainen, mihin sovelluksiin annat puhelimen luvan ja lataa sovelluksia vain tunnetuilta ja luotettavilta tahoilta. Älä myöskään jaa salasanojasi tai muuta arkaluontoista tietoa puhelimessa oleviin viesteihin tai sähköposteihin.

Yhteenveto
Matkapuhelin on päivittäin käytettävä laite, jonka hallinnassa kannattaa panostaa. Tutustu puhelimen perustoimintoihin ja sovellusten käyttöön, pidä puhelin puhtaana ja huolehdi sen käyttöiästä ja tietoturvasta. Näiden ohjeiden avulla puhelimesta tulee tärkeä apuväline, joka helpottaa arkea monin eri tavoin. Nauti matkapuhelimen tarjoamista mahdollisuuksista ja hyödynnä niitä täysimääräisesti!


Satunnainen:


Vastaavia: