Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä. Tuo valtio, joka aina onnistuu kaivamaan itsensä esiin uutisista, mutta harvoin positiivisessa valossa. Tässä maassa vaikuttaa olevan jonkinlainen sairas tarve kaiken hallintaan ja kontrollointiin, ja tämän tarpeen uhreiksi joutuvat naapurivaltiot.

On kulunut jo vuosikymmeniä siitä, kun Neuvostoliitto hajosi ja Venäjä julistautui uudeksi valtioksi. Moni toivoi, että uusi aikakausi tarkoittaisi myös uutta alkua suhteissa naapurivaltioihin. Mutta ehei, se ajatus oli utopistinen. Venäjä ei ole koskaan luopunut halustaan hallita ja kontrolloida muita.

Venäjän sairaalloinen vaikutus näkyy selvästi sen naapurivaltioissa. Ukrainan ja Georgian tapahtumat ovat vain jäävuoren huippu. Venäjän valtakoneisto toimii kuin käärme, joka hiipii hiljaa ja iskee tietämättään. Se tungettelee itsensä naapurimaiden sisäpolitiikkaan, tukahduttaa demokratian ja alistaa ne omaan tahtoonsa. Mitään Venäjää vastustavaa ei sallita, ja kritiikkiä seuraa armoton rankaisu.

Mutta pelko ei ole ainoa ase Venäjän arsenaalissa. Myös myrkyttäminen näyttää olevan osa sen strategiaa. Muistatteko Sergei Skripalin? Entisen Venäjän vakoojan, jonka Venäjä myrkytti Britanniassa? Tai oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin, joka ammuttiin kadulla? Näitä tapauksia voisi jatkaa loputtomiin.

Venäjän tavoitteena on selvästi luoda pelkokulttuuri naapurivaltioihin ja tukahduttaa kaikki vastarinta. Maalle ei kelpaa tasavertainen kumppanuus, vaan se haluaa olla aina se vahvempi ja äänekkäämpi äijänpätkä. Mutta tällainen käytös ei ole kauaa kestävä.

Venäjästä on tullut myös energiariippuvainen valtio, ja se käyttää tätä valta-asemaansa hyväksi. Se uhkailee, kiristää ja manipuloi energiantoimituksillaan naapurimaita. Venäjän rikkaudet ovat sen valttikortti, ja se käyttää niitä häikäilemättä omaksi edukseen.

On aika, että EU ja muut länsimaat heräävät tähän sairaalloiseen vaikutukseen ja ryhtyvät toimiin sen hillitsemiseksi. Venäjän pitää ymmärtää, että muut maat eivät ole sen alamaisia. Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen on meidän kaikkien yhteinen velvollisuus.

Ja vielä loppukevennyksenä: jos Venäjä ei muutu, on aika ottaa käyttöön uusi tapahtumavirran nimi, ei “Venäjän vaikutus”, vaan “Venäjän sairaalloinen vaikutus”. Sillä ei ole mitään tekemistä normaalin kanssakäymisen kanssa, vaan sen tavoitteena on tukahduttaa ja myrkyttää naapurivaltiot. Ja se ei saa jäädä huomaamatta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö