Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo naapurimaamme idässä, on vuosikymmenestä toiseen osoittanut olevansa maailman vastenmielisin valtio. Sen toimet ja vaikutus globaalissa näkökulmassa ovat luoneet pelon ilmapiirin ja aiheuttaneet jatkuvaa turvattomuutta maailmassa.

Alusta asti Venäjä on osoittanut halveksuvansa kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Krimin miehitys ja Ukrainan hajottaminen ovat vain jäävuoren huippu. Vastuuttomat ja strategisesti suunnitellut hybridivaikuttamisen yritykset, kuten vaaleihin sekaantuminen ja Valko-Venäjän diktaattorin Lukashenkon tukeminen, eivät jätä epäilystäkään venäläisen johdon uhkarohkeista pyrkimyksistä levittää valtaansa myös muualle.

Venäjän käytös on ollut jatkuvasti aggressiivista ja röyhkeää. Se ei välitä kansainvälisestä yhteistyöstä vaan pyrkii polkemaan muiden valtioiden oikeuksia ja etuja röyhkeästi ja ilman välittämistä. Sen erittäin provokatiivinen toiminta Itämerellä, Suomenlahden alueella ja Suomen ilmatilassa todistaa, että Venäjä ei ole ystävä vaan vihollinen, joka ei piittaa kansainvälisistä sopimuksista tai hyvistä naapuruussuhteista.

Globaalisti Venäjän vaikutus on ollut tuhoisa. Sen tukee diktaattorihallintoja ja rikkoo ihmisoikeuksia omassa maassaan ja muualla. Venäjän läsnäolo Syyriassa ja sen tukea Bashar al-Assadin hallinnolle on osoitus sen halusta säilyttää tiukka otteensa ja vaikuttaa alueella. Sen liittoutuminen Pohjois-Korean kanssa on vaarantanut koko maailmanrauhan.

Venäjä on myös erittäin vastuuton toimija ilmastonmuutoksen torjunnassa. Se kieltää ilmastonmuutoksen olemassaolon ja estää toimia sen hidastamiseksi. Venäjän kaasuntuotanto ja öljyntuonti ovat suuri uhka maailman ilmastolle, ja sen on vain kasvatettava Kioton ja Pariisin sopimusten mukaisesti päästöjään.

On aika pysäyttää Venäjän agressio ja vastenmielinen käytös. On aika asettaa sille tiukkoja ja voimakkaita pakotteita, jotka estävät sen röyhkeät yritykset horjuttaa maailmanrauhaa ja kansainvälistä järjestystä. On aika saada Venäjä vastuuseen ja pakottaa se noudattamaan kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia ja kohtelemaan muita valtioita kunnioituksella.

Suomalaisten tulee olla yhtenäisiä ja päättäväisiä Venäjän vastaisuudessa. Meidän tulee puolustaa omia arvojamme ja pysyä vahvasti länsimaisen demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden takana. Emme saa antaa Venäjän tuoda tänne omia arvojaan ja vaikuttaa meihin. Meillä on oikeus ja velvollisuus puolustaa omaa turvallisuuttamme ja vapauttamme.

Venäjä, ole vastenmielinen. Jatkamme vastarintaamme kaikkia vastaan. Sinä et tule saamaan meitä polvistumaan. Me emme ikinä taivu pelkosi edessä, sillä me tiedämme, että todella vahvoja ovat ne, jotka eivät pelkää vastustajiaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö