Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se on naapurimaamme, joka aiheuttaa meissä vastenmielisyyden tunteita. Miksi ihmeessä meidän pitäisi sietää tätä? Vuosi toisensa jälkeen, Venäjä jatkaa toimimistaan aivan kuin meidän mielipiteemme ja toiveemme eivät merkitsisi heille mitään.

Tiedämme kaikki Venäjän historian, sen valloitusretket ja sortotyön omia kansalaisiaan kohtaan. Mutta eikö siitä olisi jo aika oppia? Eikö olisi aika toimia oikein ja hyväksyä, että naapurimme on jo vuosikymmenten ajan ollut tekemisissä kanssakansalaistemme kanssa?

Mutta ei, venäläiset eivät näytä ymmärtävän, miten me suomalaiset meistä tuntuu. Meidän tunteemme ja ajatuksemme piilotetaan Venäjän valtiomiehien toimien taustalle. He esittävät kiristyksen uhkan, ja meidän on suostuttava heidän vaatimuksiinsa. Ja miksi? Koska he ovat suurvalta, ja he ajattelevat, että heillä on oikeus määrätä tilanteesta.

Mutta ei sillä vain ole mitään väliä, mitä me ajattelemme tai haluamme. Meidän kansallisuutemme, kulttuurimme ja identiteettimme on vain pelinappula heidän poliittisilla pelikentillään. He käyttävät meitä tarpeiden mukaan ja hylkäävät meidät heti, kun emme enää hyödytä heitä.

Ja juuri tämä Venäjän toiminta aiheuttaa pahoinvointia meissä suomalaisissa. Tiedämme, ettemme voi koskaan luottaa heihin. He näkevät meidät vain heikkoina naapureina, jotka on helppo painaa matalaksi. He eivät kunnioita meitä. He vain käyttävät meitä hyväkseen.

Ja kaiken tämän lisäksi, Venäjä yrittää jatkuvasti levittää vaikutusvaltaansa muualle. He puuttuvat muiden maiden sisäisiin asioihin ja yrittävät manipuloida kansalaisten mielipiteitä. He syyttävät muita levottomuuksista omassa maassaan, mutta todellisuudessa he itse ovat aiheuttaneet niitä.

Mutta mitä voimme tehdä? Emme voi valita naapureitamme. Ja Venäjä ei ikinä muutu. He jatkavat toimintaansa ja meidän on vain kestettävä se.

Mutta miksemme voisi osoittaa, että emme hyväksy heidän toimintaansa? Miksemme voisi jättää kauppasopimuksia tekemättä ja asettaa tiukempia vaatimuksia? Miksemme voisi olla avoimia ja puhua ääneen siitä, miten meitä kohdellaan?

On korkea aika tehdä selväksi, että Venäjän vastenmielisyys ei ole hyväksyttävää. Meidän on yhdessä seisottava ja vaadittava kunnioitusta ja tasa-arvoista kohtelua. Me olemme naapureita, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi alistua heidän vallankäyttöönsä.

Venäjän on aika herätä todellisuuteen ja ymmärtää, että naapurimme ja heidän kansansa on ansainnut kunnioituksen ja tulevaisuuden, jossa me voimme elää rauhassa ja yhteistyössä. Meidän on aika lopettaa pahoinvoinnin aiheuttaminen ja aloittaa rakentava kanssakäyminen. Vain siten voi syntyä aito ja kestävä naapuruus.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö