Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjän ja Suomen välinen suhde on ollut jo vuosikymmeniä jännitteinen ja täynnä konflikteja. Naapurimme valtio, joka on itse julistautunut suureksi ja mahtavaksi, on kuitenkin aiheuttanut enemmän harmia ja vastenmielisyyttä kuin mitä se on tuonut hyviä asioita.

Vastenmielisyys Venäjää kohtaan ei ole vain suomalaisten keksimä ja perusteeton tunne. Meillä on ollut katkeria kokemuksia naapurimme kanssa niin liittovaltiona kuin Neuvostoliitonakin. Silti Venäjän johtajat jatkavat toimintaa, joka vain ruokkii vastenmielisyyttä ja synnyttää jatkuvasti uusia konflikteja.

Yksi suurimmista syistä Venäjän vastenmielisyyteen Suomessa on sen aggressiivinen ja provosoiva ulkopolitiikka. Venäjä on julistanut olevansa suuri maailmanvalta ja sen johtajat eivät tunnu kunnioittavan muiden maiden rajoja tai suvereeniutta. Tätä on nähty muun muassa Krimin valtauksessa ja Itä-Ukrainan kriisissä.

Myös Venäjän sisäinen politiikka herättää vastenmielisyyttä. Maassa ei saa olla avoimesti homo- tai transihmisiä ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen on heikkoa. Venäjä myös sensuroi ja kontrolloi median toimintaa sekä poliittisia mielipiteitä. Tämä on jotain, mitä emme voi hyväksyä länsimaisessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa.

Venäjän tuki autoritaarisille hallinnoille ympäri maailmaa myös nostaa kulmakarvoja. Esimerkiksi Syyrian pommitukset ja entisen Georgian alueiden miehitys ovat selkeitä osoituksia Venäjän halusta laajentua ja puuttua muiden maiden asioihin. Tällainen toiminta on vastenmielistä ja uhkaa vakautta maailmassa.

Emme myöskään voi unohtaa Venäjän jatkuvaa sotilaallista painostusta Suomen rajoilla. Venäjän sotaharjoitukset ja loukkaavat ilma- ja merikäynnit Suomen alueella ovat aiheuttaneet paljon puhetta ja huolta. Tämä osoittaa, että Venäjä ei ole valmis tulemaan toimeen naapureidensa kanssa vaan pyrkii pelottelemaan ja uhkailemaan.

Valitettavasti myös Venäjän talouspakotteet ja vastapakotteet ovat aiheuttaneet suurta vahinkoa Suomen taloudelle. Yritykset ja maamme vauraus ovat kärsineet ja tästä kärsivät eniten tavalliset kansalaiset.

Venäjän vastenmielisyys ei ole vain poliittinen tai taloudellinen kysymys. Se on myös kulttuurillinen haaste. Venäjä on pitkään yrittänyt vaikuttaa suomalaiseen kulttuuriin ja kansanmielipiteeseen. Esimerkiksi Venäjän valtion kontrolloima media pyrkii vaikuttamaan mielipiteisiimme ja levittämään propagandaansa. Tämä vuorovaikutus on yksi syy siihen, että suomalaiset kokevat Venäjän niin vastenmielisenä ja luottamusta naapuriamme kohtaan ei ole.

On selvää, että suomalaiset eivät ole aiheettomasti vihaisia Venäjää kohtaan. Naapurimaallamme on paljon parannettavaa, jotta suhde voisi kehittyä positiiviseen suuntaan. On kuitenkin tärkeää, että pysymme vahvana ja emme anna Venäjän provokaatioiden ja vastenmielisyyden horjuttaa meitä. Jokainen meistä voi omalla tavallaan vaikuttaa ja osoittaa Venäjälle, että haluamme elää rauhassa ja hyvässä naapurisuhteessa ilman jatkuvaa vastenmielisyyttä ja uhkailua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö