10665 latausta vuorokaudessa
9372 artikkelia

2023/03/13

#Talvisota #83vuotta

Tämä oli hetki, jolloin sota, joka oli kestänyt #105päivää, lopulta päättyi #Moskova’n rauhaan. Vaikka aseet olivatkin hiljentyneet, #Neuvostoliitto’n joukot iskivät vielä ankarasti suomalaisten asemiin, jolloin useita suomalaisia sotilaita kuoli. #Rauhansopimus oli suomalaisten kannalta raskas ja murskaava, sillä Suomi joutui luovuttamaan kahdeksan prosenttia alueestaan, mukaan lukien #Viipuri’n, joka oli Suomen toiseksi suurin kaupunki. Yli 400 000 suomalaista joutui muuttamaan luovutetuilta alueilta muualle Suomeen, ja yli 25 000 sotilasta oli kuollut taisteluissa.

Talvisodan lopputulokset olivat raskaat, ja #presidentti #KyöstiKallio ilmaisi synkät tunnelmansa antaessaan valtuutuksen rauhasta neuvotelleelle #RistoRyti’n johtamalle valtuuskunnalle. Hänen lausuntonsa, “Kuivukoon käteni, joka on pakotettu tällaisen paperin allekirjoittamaan,” heijasti kansan syviä tunteita.

Talvisodan päättymisen muistamista vietetään vuosittain ympäri Suomea, ja seppeleitä lasketaan sankarihaudoille eri puolilla maata. Helsingissä muistomerkillä Kasarmitorilla, Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalla lasketaan seppeleitä. Tänä vuonna esimerkiksi Juvalla muistojuhlaa vietettiin kirkossa ja seurakuntatalolla.

Talvisodan loppu oli synkkä hetki Suomen historiassa, mutta se on myös osoitus kansakunnan selviytymisestä ja #taistelunhalu’sta. Vaikka sota oli menetetty, suomalaiset nousivat uudelleen jatkosodassa ja taistelivat maan itsenäisyyden ja vapauden puolesta. Talvisodan muistoa tulee vaalia tuleville sukupolville, jotta sen opetukset eivät koskaan unohdu.


Satunnainen:


Vastaavia: