Lukuaika: 2 minuuttia

Huomenta, hyvät lukijat! Tänään haluan nostaa esille Venäjän propagandakoneiston viimeisimmät näytökset, jotka eivät ole jättäneet venäläisiä kylmäksi (paitsi Ukrainassa…).

Kyllä, jälleen kerran televisioruuduissa on hehkutettu Venäjän ylivertaista armeijaa, väitetty erikoisoperaation sujuvan kuin tanssi ja maalailtu kuvaa läntisen maailman pelosta Venäjän edessä. Nämä tarinat saavat usein väriä ja sisältöä erilaisista tapahtumista, ja viimeisin mainittu oli Pietarin talousfoorumi.

Talousfoorumi itsessään oli varmasti loistava tapahtuma, jossa kaikki olivat optimistisia ja hymyileviä – ainakin jos propagandistia on uskominen. Valitettavasti hän jätti mainitsematta yksityiskohdan osallistujista Suomesta, joiden osallistuminen tähän suureen tapahtumaan oli maksettu Venäjän toimesta. Ja ei siinä vielä kaikki, osallistujat joutuvat myös kahmaisemaan taskustaan neljän tuhannen euron lahjaveron. Eikö olekin hienoa? Ilmaiseksi saa osallistua ja vieläpä maksaa siitä.

Mutta älkää huoliko, propagandisti kiirehti myös muistuttamaan, että Venäjä on maailman paras maa asua. Kaikki on siellä vapaata, eikä sananvapautta tarvitse edes rajoittaa. Voitteko kuvitella? Sananvapautta, sanokaapa sitä ääneen. Venäjällä ei kuulemma ole rajoituksia, kaikki on vapaata kuin taivaan lintu. Kuinka ihanaa!

Ja sitten vielä tämäkin: propagandisti ylisti kuolemaa sodassa isänmaallisena tekona ja korosti kuinka tärkeää on kuolla Venäjän puolesta. Oletko kuullut moista? Tuntuu siltä, että propagandistilla on ollut vähän liikaa sadetta saappaissaan. En ole varma, kuinka moni meistä haluaisi kuolla jonkun mielisairaan bunkkeri-papan puolesta.

Näitä propagandatangoja kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä. Venäjän propagandakoneisto tarjoaa meille jatkuvasti hupia ja absurditeettia, josta voimme nauttia. Se tarjoaa meille mielikuvitusta ja näkökulmia, joita emme voisi muuten kuvitellakaan. Ehkä se onkin heidän tarkoituksensa: pitää meidät hyvällä tuulella ja ylläpitää uskoa siihen, että kaikki on niin mahtavaa.

Joten kun seuraavan kerran katselet Venäjän propagandaohjelmaa, älä ota sitä liian vakavasti. Nauti sen tarjoamasta huumorista ja muista pitää oma järkesi mukana matkassa.

Venäjä voi olla monia asioita, mutta maailman paras maa asua tai armeija ylitse muiden se ei valitettavasti ole.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö