10144 latausta vuorokaudessa
9048 artikkelia

2023/06/24

Petteri Orpo, Suomen pääministeri, on ottanut yhteyttä Viron ja Latvian pääministereihin, ja he ovat päättäneet tehdä yhteistyötä. Näyttää siltä, että naapurimaat ovat ymmärtäneet, että yhteistyössä piilee voima. Mutta mitä tämä yhteistyö oikeastaan tarkoittaa?

Kuvitellaanpa hetki tilanne: Pääministerit istuvat yhteisessä saunassa, jossa heidän välilleen syntyy keskustelua – Suomi, Viro ja Latvia yhdistyvät huippumoderneilla teknologisilla ratkaisuilla eli puheella. Pääministerien ajatukset ja ideat virtaavat vapaasti tätä puhelinlinjaa pitkin. Välillä vaihdetaan kommentteja ja puhe raikaa ympäri saunaa. Puhutaan vakavista asioista, mutta ei liian vakavasti.

Suomen viranomaiset seuraavat myös hyvin tarkasti Venäjän tilannetta. He ovat kuin salapoliiseja, jotka tarkkailevat tarkasti naapurimaan askelia. Jokainen venäläinen napsu on kirjattu ylös, ja jokainen vodkapullo lasketaan. Suomen viranomaiset ovat kuin kirkkaimpia tähtiä yötaivaalla, jotka loistavat valoaan pimeyden keskellä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tämä vakavuus ei sulje pois sitä, että Venäjä saatta nyt vihdoinkin kaatua. Pääministerit voivat laskea leikkiä keskenään tästä tilanteesta, ja viranomaiset voivat hymyillä työpöytänsä ääressä. Naurulla on oma roolinsa tässä vakavassa maailmassa. Se antaa keveyttä ja helpotusta, kun poliittiset paineet tuntuvat liian raskailta.

Näiden maiden välillä vallitsee siis yhteistyön ja vakavuuden ilmapiiri, mutta myös huumori saa tilaa. Ehkäpä se on juuri tämä tasapaino, joka pitää pääministerit ja viranomaiset motivoituneina ja valppaina. Ehkäpä tämä yhteistyö auttaa naapurimaitamme navigoimaan Venäjän tilanteessa niin, että he eivät unohda hihittää matkalla katsoessaan Putinin hallinnon kaatumista.

Pääministeri Petteri Orpon yhteydenotto naapurimaihin on siis tuonut mukanaan sekä yhteistyön että huumorin. Toivottavasti tämä yhteistyö tuo myös menestystä ja turvaa Suomelle, Virolle ja Latvialle. Ja ehkäpä tästä yhteistyöstä voisi oppia jotain myös muualla maailmassa – yhteistyön, vakavuuden ja huumorin yhdistelmä voi olla todellinen voimavara kaikille.


Satunnainen:


Vastaavia: