10144 latausta vuorokaudessa   9110 artikkelia

2023/06/28

Venäläisellä kenraalilla oli ennakkotieto Wagner-ryhmän johtajan Jevgeni Prigožinin suunnitelmista kapinoida Venäjän sotilasjohtoa vastaan, kertovat Yhdysvaltain viranomaiset, jotka puhuivat New York Timesille 27. kesäkuuta.

Yhdysvaltain viranomaiset yrittävät tällä hetkellä selvittää, avustiko kenraali Prigožinia suunnitelmien laatimisessa ja oliko muita Venäjän sotilaita mukana kapinassa.

Nykyiset ja entiset Yhdysvaltain viranomaiset spekuloivat, että Prigožin ei olisi käynnistänyt kapinaa, ellei hän olisi uskonut muiden vallankäyttäjien tukevan häntä, mikä viittaa siihen, että hänellä oli merkittävää sisäistä tukea.

Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat New York Timesille, että kenraali Sergei Surovikin voisi olla henkilö, joka auttoi Prigožinia hänen suunnitelmissaan. Surovikin oli aiemmin korkean tason venäläinen komentaja Ukrainassa. Hänen osallistumisensa kapinaan viittaisi merkittäviin ristiriitoihin Venäjän hallituksessa.

Kapina paljasti heikkoudet Putinin johtajuudessa ja osoitti, kuinka huonosti Venäjän puolustusministeriö oli valmistautunut hyökkäykseen.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: