10665 latausta vuorokaudessa
9372 artikkelia

2023/07/01

Viime vuonna Euroopassa koettiin sateenkaari-ihmisiin kohdistunutta väkivaltaa enemmän kuin kymmeneen vuoteen, kertoo Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.

Kesäkuun aikana, kansainvälisen Pride-kuukauden aikana, myös Suomessa uutisoitiin sateenkaari-ihmisiin kohdistuneista hyökkäyksistä ja häirinnästä. Maailmanlaajuisesti sateenkaariyhteisö joutuu yhä kasvavan väkivallan uhriksi.

Helsingissä lauantaina järjestetään marssi tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Helsinki Pride -viikko huipentuu kulkueeseen, joka lähtee liikkeelle Senaatintorilta, kulkee Helsingin keskustan läpi ja päättyy Kaivopuistoon.

Viime vuonna Helsinki Priden tapahtumaan osallistui arviolta 70 000–80 000 ihmistä poliisin mukaan.

Helsingin poliisilaitoksen komisario Simo Kauppinen kertoo, että poliisi varautuu omilla voimavaroillaan turvaamaan tapahtumaa. Hänen mukaansa tällä hetkellä poliisin näkökulmasta ei ole konkreettista uhkaa tapahtumaa kohtaan, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

“Yleensä häirintä perustuu yksittäisiin häiriköihin, jotka pyrkivät aiheuttamaan pahaa mieltä muille ja samalla saamaan näkyvyyttä itselleen tempauksillaan”, hän kommentoi. Kauppinen sanoo, että tyypillisesti häirintä on ollut sanallista, kuten huutelua tai kylttejä.

Annu Kemppainen Helsinki Pridesta yhtyy tähän näkemykseen.

“Joka vuosi häirintä näkyy eniten vastamielenosoituksina ja huuteluna”, hän kertoo.

Kemppainen lisää, että lähes joka vuosi ilmenee joitain hölmöilyjä, jotka poliisi on yleensä onnistunut havaitsemaan ja estämään etukäteen. Hän sanoo, että Helsinki Priden viesti kuitenkin on, että marssille voi lähteä turvallisin mielin. Kemppainen korostaa, että yhteisö on jatkuvasti valppaana ja yhteydessä poliisiin.

“Teemme joka vuosi kaikkemme, jotta kulkue olisi mahdollisimman turvallinen”, hän sanoo.

Kemppaisen mukaan dialogi poliisin kanssa on aktiivista ja avointa, ja pyritään olemaan tilanteen tasalla kaikin tavoin. Kemppainen sanoo olevansa tällä hetkellä tyytyväinen yhteistyöhön Helsingin poliisin kanssa.

Huoli kovenevasta retoriikasta

Helsinki Pride oli yksi niistä tahoista, jotka allekirjoittivat yhteislausunnon, jossa vaadittiin toimia sateenkaari-ihmisten turvallisuuden parantamiseksi.

Annu Kemppainen sanoo, että huoli liittyy erityisesti siihen, että Suomessa ja maailmalla poliitikkojen puheet ovat kovenemassa ja halveksiva ja väkivaltainen retoriikka sallitaan. Kemppainen nostaa esiin myös uskonnollisten johtajien kiristyneen retoriikan ja sen, että tällainen vihapuhe näkyy myös mediassa.

“Kun mediassa annetaan tilaa vihaa lietsoville puheenvuoroille esimerkiksi eduskunnassa, se valitettavasti usein näkyy myös tekoina”, Kemppainen toteaa.

Simo Kauppinen Helsingin poliisista sanoo, että poliisi seuraa aktiivisesti ilmiötä, jossa vihaan liittyvä väkivalta lisääntyy.

“Maailmallakin Pridea vastaan on hyökätty jonkin verran. Me seuraamme tilannetta ja puutumme tarvittaessa”, hän sanoo.

Katso Yle Areenassa:

https://areena.yle.fi/1-66255756


Satunnainen:


Vastaavia: