10129 latausta vuorokaudessa
8983 artikkelia

2023/07/03

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kommentoi ensimmäistä kertaa Wagner Groupin kapinasta, kertoi venäläinen valtion uutistoimisto RIA Novosti 3. heinäkuuta.

Ministeri korosti sotilaiden uskollisuutta “provokaatioista” ja “destabilisointiyrityksistä” huolimatta.

“Provokaatio ei vaikuttanut sotilasyksiköiden toimintaan”, Shoigu siteerasi RIA Novostia.

“Sotilaat jatkoivat rohkeasti ja epäitsekkäästi heille annettujen tehtävien suorittamista.”

Tämä on Shoigun ensimmäinen julkinen kommentti Wagner Groupin johtajan Yevgeny Prigozhinin aseellisesta kapinasta 23.-24. kesäkuuta, jolloin sotilasurakoitsijat valtasivat Rostovin ja marssivat kohti Moskovan kaupunkia.

Palkkasotilaat kohtasivat vain vähän vastarintaa “Oikeuden marssillaan”, kun taas Ukrainan armeija raportoi vähäisistä muutoksista Venäjän puolustuskyvyssä rintamalinjoilla.

Kapina päättyi salaisten sopimusten välityksellä Prigozhinin ja Kreml’inin välillä, ja palkkasoturipomo oikeutti kapinansa Shoigun yrityksillä hajottaa Wagner-ryhmä.

Prigozin’in ja ministerin välillä on ollut pitkään jatkunut riita, johon liittyy erimielisyyksiä toimivalta-alueista ja ammusten toimituksista, ja jopa aseellinen yhteenotto palkkasotilaiden ja säännöllisten joukkojen välillä. Wall Street Journalin mukaan kapinoiva oligarkki suunnitteli vangitsevansa Shoigun ja Venäjän yleisesikunnan päällikön Valery Gerasimov’in kapinassa.

Ministerin katoaminen julkisuudesta kapinan aikana herätti spekulaatioita siitä, että Prigozhin neuvotteli Shoigun korvaamisesta aseiden laskemisen vastineeksi.

Mahdollisesti vastatakseen näihin spekulaatioihin julkaistiin video 26. kesäkuuta, jossa Shoigu tapaa joukot. Ääni videossa oli kuitenkin poissa päältä, eikä ollut selvää, missä tai milloin kuvamateriaali oli tallennettu.


Satunnainen:


Vastaavia: