2023/08/04

USA:n ulkoministeri Antony Blinken ärähti vihaisesti Moskova’n päätöksestä vetäytyä Mustanmeren viljainitatiivista ja painotti, ettei nälkää saa aseistaa.

Elokuun 3. päivänä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Blinken totesi Venäjän sodan Ukrainaa vastaan “hyökkäävän” maailmanlaajuiseen ruokajärjestelmään.

“Jokaisen tämän neuvoston jäsenen, jokaisen Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaan tulisi sanoa Moskovalle: riittää. Riittää Mustanmeren käyttämisestä kiristyksenä; riittää maailman haavoittuvimpien ihmisten käyttämisestä vipuvartena; riittää tästä perusteettomasta, omantunnonvaivoja herättävästä sodasta”, julisti Yhdysvaltain virkamies.

Blinken lisäsi, että jo 91 YK:n jäsenvaltiota oli allekirjoittanut uuden yhteisen julkilausuman, “sitoutuen lopettamaan nälänhädän, nälkiintymisen ja ruoan käytön sodankäynnin välineenä”. Heinäkuun 17. päivänä Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta, jonka Turkki ja Yhdistyneet kansakunnat olivat välittäneet heinäkuussa 2022, ja aloitti hyökkäyksen Ukrainan satamiin Mustallamerellä ja Tonava-joella.

Initiatiivi mahdollisti Ukrainan jatkaa maataloustuotteidensa viennin maailmalle Venäjän täysimittaisen sodan aikana ja oli ratkaisevassa asemassa maailmanlaajuisten ruokahintojen vakauttamisessa. Viljasopimuksen ollessa voimassa Ukraina vei maailmalle noin 32 miljoonaa tonnia ruokaa, pääasiassa kehitysmaihin.

“Muistakaa, tämä aloite ei olisi alun perin ollut tarpeen. Se oli tarpeen vain Venäjän hyökkäyksen ja sen Ukraina’n satamien saarron vuoksi”, todetaan Blinkenin lausunnossa. “Mutta aloite tuotti konkreettisia, näyttöön perustuvia ja voimakkaita tuloksia varmistaakseen, että nämä elintarvikkeet voitiin edelleen saattaa maailmanmarkkinoille ja ne päätyivät niiden tarpeessa oleville.”

Venäjä’n yksipuolisen sopimuksen päättämisen jälkeen viljahinnat ovat nousseet yli 8 % maailmanlaajuisesti, kertoi Blinken.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 20:43.49