10180 latausta vuorokaudessa   9145 artikkelia

2023/08/09

Tuoreet vahvistukset, jotka saapuvat Lublinin ja Podlaskien maakuntiin seuraavan kahden viikon aikana, ovat kuin ekstra-kirsikka kakun päällä. Nykyisten 2 000 sotilaan lisäksi rajalla on jo sotilaita ja rajavartijoita, mutta nyt kuulemma laitetaan vielä lisää porukkaa kehiin.

Hassua kyllä, rajavartiolaitos pyysi alun perin vain 1 000 sotilasta vahvistuksiksi, mutta puolustusministeriö päätti lähettää tuplamäärän. Näyttää siltä, että ministerit ovat heittäytyneet anteliaiksi.

“Vahvistus ei olekaan 1 000, vaan 2 000 sotilasta. Tällaisen päätöksen teki turvallisuuskomitea… ja puolustusministeri Mariusz Blaszczak”, kertoi Wasik PAP:lle.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on ollut kireää jo kahden viime vuoden ajan. Vuodesta 2021 lähtien Minsk on lähettänyt maahanmuuttajia lähinnä Lähi-idästä Puolan ja Baltia’n maiden rajoille, järjestäen keinotekoisen maahanmuutto’kriisin.

Viime aikoina jännitteet ovat taas nousseet, kun Jevgeni Prigozhinin Wagner-ryhmän taistelijat ovat tulvineet Valko-Venäjälle heidän lyhytaikaisen kapinansa jälkeen Kreml’iniä vastaan.

Siitä lähtien Wagner’in palkkasoturit ovat leikkineet yhdessä valkovenäläisten sotilaiden kanssa Brestin alueella, aivan Puolan rajan läheisyydessä.

Heinäkuun 29. päivänä Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi, että 100 Wagnerin palkkasoturia oli sijoitettu lähelle Suwalkin solaa, strategista kaistaa Puolan ja Liettuan välillä, joka erottaa myös Valko-Venäjän Venäjän Kaliningrad’in alueesta.

Kasvattaakseen jännitettä entisestään, kaksi valkovenäläistä helikopteria rikkoi puolalaista ilmatilaa 1. elokuuta.

Vaikka pääministeri varoitteli aiemmin, että Wagnerin taistelijat voisivat yrittää tunkeutua Puolaan Valko-Venäjän kautta, Wasik kertoi PAP:lle, että palkkasoturit eivät uhkaa Puolan turvallisuutta “taktisessa mielessä”.


Satunnainen:


Vastaavia: