2023/12/21

Skandaali HUSissa – Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen urkki tuhansien ihmisten tietoja “silkasta uteliaisuudesta.”

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen päätti kurkistaa ihmisten yksityiselämään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS), ja tuloksena on massiivinen tietosuojarikos. Viime keväänä paljastunut skandaali paljastaa, miten HUSin työntekijä teki luvattomia hakuja väestötietojärjestelmään ja potilastietojärjestelmään yli kolmen vuoden ajan.

Uhrien määräksi epäiltiin aluksi satoja, mutta nyt Keskusrikospoliisi (KRP) arvioi useiden tuhansien ihmisten joutuneen urkinnan kohteeksi. HUSin henkilökuntaa ja asiakkaita tarkkailleena urkkijana toiminut henkilö pääsi käsiksi arkaluonteisiin tietoihin, mukaan lukien perustiedot, käynti- ja hoitojaksojen listaukset sekä jopa ihmisten perhesuhteet.

KRP on kuulustellut tietosuojarikoksesta epäiltyä henkilöä, jonka työsuhde on sittemmin purettu. Selityksenä urkkimiselle on esitetty silkkaa uteliaisuutta, mutta viranomaiset eivät ole vielä vakuuttuneet tämän todenperäisyydestä. Skandaaliin lisämausteen tuo se, että urkkija on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen, mikä herättää turvallisuushuolia, etenkin kun Venäjän lakien mukaan kansalaiset voivat joutua auttamaan turvallisuusviranomaisia.

Vaikka tietosuojarikoksesta epäilty henkilö on vedonnut uteliaisuuteensa, poliisi ei ole löytänyt muita motiiveja teolle. Ministerikin on joukossa, mikä lisää skandaalin poliittista ulottuvuutta. KRP jatkaa esitutkintaa, ja uhreille lähetetyissä kirjeissä kerrotaan, miten toimia jatkossa. Vaikka uhrien määrä on kasvanut, poliisi uskoo, ettei urkkija päässyt käsiksi enempään tietoon kuin mitä on jo kerrottu.

HUSissa on viime aikoina paljastunut muitakin urkintatapauksia, mikä herättää kysymyksiä sairaalan tietoturvan tilasta. Yksi lähihoitaja epäillään tirkistelleen lähes tuhannen potilaan tietoja Apotti-tietojärjestelmästä. Skandaali paljastaa vakavan uhkan yksityisyydensuojalle ja vaatii välittömiä toimenpiteitä tietoturvan parantamiseksi sairaalaympäristössä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:02.39