9849 latausta vuorokaudessa

7455 artikkelia

2023/12/21

Suomalaisten vahva tuki NATO:lle – Kyselytutkimus paljastaa mielenmuutoksen.

Suomalaisten tuki Pohjois-Atlantin liitolle (NATO) on osoittautunut erittäin vahvaksi, kertoo turvallisuuspolitiikan tutkijoiden marraskuussa suorittama kyselytutkimus. Tulosten mukaan peräti 82 prosenttia suomalaisista kannattaisi liittymistä NATOon, mikäli asiasta järjestettäisiin äänestys juuri nyt. Lisäksi suomalaisten luottamus NATOon ylittää kansainväliset standardit.

Tutkimuksessa haastateltiin marraskuussa 2 038 suomalaista, jotka antoivat näkemyksensä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan odotuksista vuodelle 2024. Kyselyn perusteella voidaan todeta, että suomalaisten asenteet NATOa kohtaan ovat positiivisempia kuin koskaan aiemmin.

Mielenkiintoisia eroja havaitaan kuitenkin kansalaisten välillä. Korkeasti koulutetut, varakkaat ja taloudellisesti turvatut henkilöt osoittavat eniten luottamusta NATOon. Toisaalta vähemmän koulutetut, vähävaraiset ja työttömät suhtautuvat liittoon kriittisemmin. Eroja näkyy myös kesä- ja marraskuun välillä, sillä vähemmän koulutettujen tuki NATOlle on laskenut kuudella prosenttiyksiköllä.

Tutkimuksen johtaja, Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Anna Vass, huomauttaa, että vaikka NATO-jäsenyys jakaa kansalaisia, vastustus ei ilmene avoimena toimintana Suomen erottamiseksi liitosta, vaan ennemminkin hiljaisena asenteena.

Mielenkiintoinen käänne tapahtui helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Tällöin yli puolet suomalaisista alkoi tukea NATOon liittymistä. Tämä osoittaa, kuinka kansainväliset tapahtumat voivat vaikuttaa merkittävästi kansalaisten näkemyksiin turvallisuuspolitiikasta.

Politiikan suunta vaikuttaa myös suomalaisten kantaan NATOon. Suomen parlamentin suurimman puolueen, Kokoomuksen, äänestäjistä peräti 98 prosenttia ja Ruotsalaisen kansanpuolueen äänestäjistä 92 prosenttia tukee NATOa. Tämä osoittaa, että puoluekanta vaikuttaa vahvasti suomalaisten turvallisuuspoliittisiin näkemyksiin.

Suomalaisten vahva tuki NATO:lle heijastaa kansakunnan kasvavaa kiinnostusta ja huolta kansainvälisestä turvallisuudesta. On selvää, että turvallisuuspolitiikka on aihe, joka herättää intohimoja ja jakaa mielipiteitä, mutta samalla se yhdistää keskustelua tulevaisuuden turvallisuudesta ja Suomen roolista globaalissa yhteisössä.


Satunnainen:


Vastaavia: