2023/12/22

NATO onnistui lopettamaan Venäjän tekemät ilmatilaloukkaukset Suomeen, eikä Venäjä ole loukannut Suomen ilmatilaa elokuun 2022 jälkeen. Viimeisin tunnettu tapaus tapahtui 18. elokuuta 2022, kun kaksi Venäjän valtion ilma-alusta lensi Suomenlahden yllä, tunkeutuen enimmillään noin 1,12 kilometriä Suomen puolelle. Loukkaus kesti noin kaksi minuuttia.

Ilmatilaloukkaukset ovat vakavia turvallisuusuhkia, joissa ilma-alus lentää valvottuun tai rajoitettuun ilmatilaan ilman lupaa. Rajavartiolaitos vastaa Suomen ilmatilan valvonnasta, käyttäen tutkaa ja muita teknisiä laitteita tunnistuksiin. Mikäli ilmatilaloukkaus havaitaan, lähetetään Puolustusvoimien aseistetut F/A-18 Hornet -hävittäjät ilmaan. Heidän tehtävänään on tunnistaa ja seurata loukkaajaa, ja tarvittaessa antaa poistumiskehotus.

Tämä kehotus annetaan radiolla ja sitä voidaan tehostaa kaartamalla tunnistettavan koneen vieressä. Jos kone ei noudata kehotusta, tilanne voi eskaloitua aina tulenavaukseen asti, jonka päättää puolustusministeri tai joka voi tapahtua itsepuolustukseksi. Rauhan aikana Suomessa ei ole kuitenkaan ammuttu alas yhtään konetta ilmatilaloukkauksen seurauksena.

Jos ilmatilaloukkaus tapahtuu, Rajavartiolaitos hoitaa epäiltyjen ilmatilan loukkausten esitutkinnan. Tutkinta kohdistuu yksittäiseen lentäjään, ei valtioon, jonka kone on kyseessä. Monesti, koska loukkaukset liittyvät Venäjän sotilaskoneisiin, lentäjän henkilöllisyys jää selvittämättä ja tutkinta päättyy. Tällöin syyteharkintaa ei voi suorittaa.

Rajavartiolaitos vastaa myös liikkeiden seurannasta ja raportoinnista, ja Puolustusvoimat informoi poliitikkoja Hornetien käytöstä ja tunnistuslennoista. Tarvittaessa tapahtumien kulusta pyydetään lisätietoja muilta valtioilta Ulkoasiainministeriön kautta. Tämä kertoo laajasta yhteistyöstä ja koordinoinnista, joka vaaditaan ilmatilan turvallisuuden varmistamiseksi.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:57.24