Etusivu > Kevät koittaa uudemman kerran – aika aloittaa puutarhasuunnitelmat!

10.04.2024 12:46

Lukuaika: 2 minuuttia
Kevät on vihdoin saapunut, ja sen myötä koittaa myös puutarhaharrastajien odotetuin aika vuodesta: aika aloittaa uudet puutarhasuunnitelmat ja istutustyöt. Pitkän talven jälkeen on ihana nähdä puiden ja pensaiden puhkeavan vehreyteen ja ensimmäisten kevätkukkien nousevan mullasta.

Puutarhan suunnittelu on tärkeä vaihe onnistuneessa puutarhahankkeessa, sillä se auttaa hahmottamaan kokonaiskuvan ja varmistamaan, että pihaan istutetut kasvit viihtyvät ja tuovat kaivattua väriä ja eloa ympäristöön. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon omien toiveiden ja tarpeiden lisäksi myös kasvien vaatimukset ja sopivuus ympäristöön.

Ennen puutarhasuunnitelmien tekemistä on hyvä tutustua omalle alueelle tyypillisiin kasvilajeihin ja niiden kasvuolosuhteisiin. Suomen ilmasto on vaihteleva ja eri kasvit menestyvät eri säiden ja olosuhteiden vallitessa. Esimerkiksi pohjoisessa sijaitsevan puutarhan kohdalla kannattaa valita kestäviä ja talvenkestäviä kasveja, kun taas etelämmässä voi panostaa hieman herkempiin lajeihin.

Hyvä suunnittelu alkaa myös puutarhan pohjatöistä. Maaperän kunto ja kosteus vaikuttavat suuresti siihen, mitkä kasvit menestyvät pihassamme. Ennen istutusten aloittamista kannattaa tutkia maaperää ja mahdollisesti lisätä siihen tarvittavia ravinteita ja multaa. Lisäksi on tärkeä suunnitella kastelujärjestelmä, mikäli piha ei saa riittävästi sateita.

Kun suunnitteluvaihe on tehty ja pihalle on valittu sopivat kasvit, on aika aloittaa itse istutustyöt. Kevätaurinko sulattaa lumen ja lämmittää maata, joten istutuksia voi tehdä jo huhtikuun puolivälissä, jos sää sallii. Kaivamisen lisäksi on tärkeä muistaa myös juuripaakkujen kastelu ennen istutusta ja uuden kasvin juurtumisvaiheessa.

Puutarhan hoito vaatii myös jatkuvaa huolenpitoa. Keväällä on tärkeä tarkkailla, miten uudet kasvit kasvavat ja tarvitsevatko ne esimerkiksi lisäravinteita. Säännöllinen kastelu ja mahdolliset tuhoeläinten torjunta on myös tärkeää, jotta kasvit saavat parhaat mahdolliset olosuhteet kasvulle ja kukinnalle.

Puutarhaharrastajan kannattaa myös muistaa, että puutarha on jatkuvassa muutoksessa. Vuodenaikojen vaihtuessa piha muuttuu ja kasveille kehittyy uusia vaatimuksia. Onkin hyvä pysyä ajan tasalla pihasi tapahtumista ja tehdä tarvittavia muutoksia ja hoitotoimenpiteitä tarpeen mukaan.

Keväällä aloitettu suunnitelmallinen ja huolellinen puutarhanhoito palkitsee myöhemmin kesällä ja syksyllä runsaalla kukinnalla ja vehreydellä. Puutarhanhoidossa tärkeintä onkin nauttia kasveista ja omasta pihasta, ja muistaa, että aina on mahdollisuus oppia jotain uutta. Ota siis ilo irti kevään saapumisesta ja aloita innostuneena uudet puutarhasuunnitelmat – kevät koittaa aina uudemman kerran!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 05:44:25