Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo naapurimaamme itäisellä rajallamme, on vuosikymmenten ajan aiheuttanut meille harmaita hiuksia ja turhautumisen tunteita. On aika avata silmämme ja lausua totuus ääneen: Venäjä on vastenmielinen todellisuus, jonka kielteiset vaikutukset ulottuvat laajalle ja uhkaavat suomalaista yhteiskuntaamme.

Syyt Venäjän haitalliseen vaikutukseen ovat moninaiset, mutta yksi keskeisimmistä on nykyinen Venäjän hallinto ja sen aggressiivinen toiminta. Venäjä on hyödyntänyt sotilaallista voimaansa ja hybridivaikuttamista lähihistoriassa, ja se jatkaa samaa linjaa myös nykyään. Tämä uhkaa koko Euroopan turvallisuutta ja Suomi ei valitettavasti ole säästynyt tästä vaarasta.

Venäjän propagandakoneisto on armottomassa vimmassa levittänyt valheita ja disinformaatiota länsimaita kohtaan. Tavoitteena on horjuttaa luottamusta demokratiaan ja luoda hämmennystä. Suomenkin media on ollut usein kohteena ja Venäjän agentit levittävät mielipidevaikuttamista myös suomalaisten keskuudessa. Tämä on törkeä hyökkäys Suomen itsenäisyyttä vastaan.

Venäjän toimet Itämerellä ja Suomen lähialueilla ovat myös herättäneet huolta. Venäjän ilmatilan loukkaukset ja sotilaalliset harjoitukset lähellä Suomen rajaa ovat aivan liian yleisiä tapahtumia. Tämä luonnollisesti kiristää jännitteitä ja vaarantaa alueemme vakauden.

On myös huomattu, että Venäjän hallinto käyttää taloutta ja energiapolitiikkaa poliittisen painostuksen keinona. Viime vuosina olemme joutuneet todistamaan Venäjän öljy- ja kaasutoimitusten katkaisuja, jotka ovat aiheuttaneet taloudellista epävarmuutta ja haittaa Suomelle. Näillä konsteilla Venäjä pyrkii vaikuttamaan poliittisiin päätöksiimme ja kiristämään meitä omien etujensa edistämiseksi.

Suurena uhkana suomalaisille yhteiskunnille on myös Venäjän vaikutus yhteiskuntamme sisällä. Venäjä harjoittaa aktiivista vakoilutoimintaa Suomessa ja sen tiedustelupalvelut pyrkivät tunkeutumaan tietoverkkojemme sisälle ja vaikuttamaan päätöksentekoon. Tämä on suora hyökkäys suomalaista demokratiaa vastaan ja uhkaa kansallista turvallisuuttamme.

On huolestuttavaa, että myös suomalaiset yritykset ovat joutuneet Venäjän hallinnon painostuksen kohteeksi. Taloudellisesti tärkeän Venäjän markkina-alueen menettäminen on monelle yritykselle katastrofaalista. Tämä luo yhä enemmän pelkoa ja epävarmuutta suomalaisten yritysten keskuudessa.

Venäjän vastenmielinen todellisuus on siis monin tavoin uhka Suomelle ja sen kansalaisille. On tärkeää, että me suomalaiset heräämme tähän todellisuuteen ja aloitamme aktiivisen vastatoimien toteuttamisen. Tarvitsemme vahvempaa yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa ja oman yhteiskuntamme vahvistamista esimerkiksi tiedustelun ja kyberturvallisuuden alueilla.

Meidän on myös rohkeasti puolustettava demokratiaamme ja arvojamme Venäjän hybridivaikuttamista vastaan. Meillä ei ole varaa olla naivin sinisilmäisiä, vaan meidän on herätä todellisuuteen ja suojella yhteiskuntamme tulevaisuutta. Aika on toimia ja ottaa tiukka linja Venäjään, joka edelleen uhkaa koko eurooppalaista vakautta ja turvallisuutta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö