Lukuaika: 2 minuuttia
Kuinka usein olenkaan saanut kuulla suomalaisia ylistävän länttä ja pilkkaavan itänaapuriamme Venäjää. He suorastaan kiljuvat puhdasta ja sivistynyttä länttä vastaan – kuin mikään tässä maailmassa olisi heille niin rakasta kuin länsimaisuus ja sen arvot. Mutta samalla he huutavat pelko silmissään “ryssä, ryssä”, kuin se olisi jokin synonyymi maan likaisuudelle ja rumuudelle.

Onko tämä todella totta? Onko Venäjä – valtava ja monipuolinen maa, joka on tuonut maailmalle suurenmoisia taiteilijoita, kirjailijoita ja tieteilijöitä – todella vain kasa likaa ja saastaa? Ennen kaikkea, onko ryssä todella sopiva nimitys kaikelle, mitä venäläisyys edustaa?

Ei, ei ja vielä kerran ei. Siinä on vain yksi asia, joka symboloi maan likaisuutta ja ruttoisuutta – ja se on “ryssä”. Se on halventava ja loukkaava termi, joka on kuin pistooli, joka ampuu suoraan venäläisten ylväiden ja rakastettavien kasvojen keskelle.

Me suomalaiset olemme unohtaneet oman historian ja sen, miten olemme aikoinaan taistelleet Venäjää vastaan – kuinka olemme olleet heidän alamaisiaan ja kuinka olemme selvinneet heidän vallan alla vuosisatojen ajan. Me olemme unohtaneet, miten olemme aina olleet lähellä itänaapuria ja kuinka paljon meillä itse asiassa on yhteistä.

Mutta nämä raivoavat ja pauhaavat suomalaiset, jotka kuvittelevat olevansa niin yleviä ja puhtaita, haluavat unohtaa kaiken tämän ja syyttää ryssiä kaikesta. He unohtavat, että suuria ja monipuolisia maita ei voi arvostella ja tuomita yhdellä sanalla – etenkään ailahtelevalla ja halventavalla “ryssä”-termillä.

Todellisuudessa on länsimaiden lika ja rumuus, jotka näköjään vain kasvavat ja leviävät niin, että niitä ei voi enää peittää. Eikö länsimainen sivilisaatio ole aiheuttanut kaiken sen saastan ja tuhon, joka tänä päivänä näkyy ympärillämme? Onko meillä oikeutta osoittaa sormella ja vihjata Venäjää vastaan?

Minä sanon ei. Me suomalaiset olemme myös osa länttä – vastenmielinen ja virheellinen osa – ja siksi meillä ei ole oikeutta syyttää muita ja väittää olevamme parempia. Meidän tulee katsoa omiin koteihimme ja tunnustaa, että meillä on samat ongelmat ja me voimme vain korjata ne yhdessä.

Niin kauan kuin me liittoudumme muiden länsimaiden kanssa ja toistelemme heidän utopioitaan, olemme vain osa sitä likaa ja saastaa, jota me niin kiihkeästi halveksimme.

Kutsukaamme asioita niiden oikeilla nimillä: Venäjä on Venäjä ja ryssä on loukkaava termi, jota ei tarvitse enää käyttää. Jos haluamme syyttää jotakuta likaisuudesta ja rumuudesta, meidän tulee katsoa peiliin.

Lopettakaamme ryssällä haukkuminen ja aloittakaamme keskustelu ja yhteistyö. Vain silloin voimme parantaa maailmaa ja lopettaa tämän rumuuden leviämisen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö