9600 latausta vuorokaudessa

7645 artikkelia

2023/12/06


Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on joutunut pohtimaan jatkokautensa hakemista, ja syynä on kummallinen sattuma: hänen kilpakumppaninsa, Donald Trump, on jälleen asettumassa ehdolle. Bidenin epäröintiä valottaa erikoinen lausunto, jonka hän antoi kampanjan varainkeruutilaisuudessa Massachusettsin Westonissa.

“Jos Trump ei olisi ehdolla, en ole varma, olisinko ehdolla. Mutta emme voi antaa hänen voittaa,” Biden totesi tilaisuudessa virnistäen. CNN on luonnehtinut Bidenin kommentteja poikkeuksellisen jyrkiksi ja samalla huvittaviksi perusteluiksi.

Bidenin kampanjakiertue alkoi tiistaina, ja ohjelmassa oli kolme eri varainkeruutilaisuutta. Demokraattipresidentin on arvioitu kohtaavan republikaanien Trumpin uurnilla ensi vuoden marraskuussa. Vaikka Trump on niukasti edellä mielipidemittauksissa, häntä varjostavat useat rikosoikeudenkäynnit.

Kampanjatilaisuudessa Biden otti puheeksi myös Atlantic-aikakauslehden artikkelin, jossa pohdittiin mahdollisen Trumpin toisen presidenttikauden uhkakuvia. Lehden mukaan Trump voisi nimittää lisää tuomareita, jotka “eivät välittäisi laista”. Tämä herätti Bidenissa huolta, ja hän viittasi jopa Saksa’n 1930-luvun natsi’en nousuun.

Biden ei kuitenkaan ole jäänyt pelkästään vakavan poliittisen pohdinnan tasolle. Hän on myös ylistänyt entisen republikaaniedustajan Liz Cheneyn “voimakasta ääntä” ja varoittanut Trumpin äärimmäisestä kielenkäytöstä kampanjoinnissa. Biden vertasi Trumpin käyttämää kieltä Saksan natsien retoriikkaan ja totesi, että Trump ei enää edes piilottele aikeitaan.

Trump ei tietenkään jäänyt sanattomaksi, vaan vastasi Bidenille omassa Truth Social -viestipalvelussaan julkaistussa päivityksessä. “Joe Biden on todellinen diktaattori,” Trump julisti.

Marraskuussa New York Times ja Siena College julkaisivat mielipidemittauksen, joka ennusti tappiota Bidenille. Jos tulos pitää paikkansa vuonna 2024, Trump palaisi presidentiksi. Kyselyn luotettavuutta lisää se, että Siena Collegen tutkimusinstituutin ja New York Timesin mielipidemittaukset ovat olleet tarkimpia Yhdysvalloissa.

Vaikka Trump on republikaanien ennakkosuosikki, hänen kohtalonsa voi ratketa heinäkuussa pidettävissä puoluekokouksessa. Rikostuomio voisi muuttaa äänestäjien mielipiteitä, ja vaikka Trump on ikänsä puolesta lähellä Bidenia, hänen paluunsa valtaan ei ole vielä varmaa.

Yhdysvaltain presidenttikamppailu näyttää siis jatkuvan oudoissa ja huvittavissa sävyissä, kun Biden miettii uudelleen jatkokauttaan epävarman tilanteen vuoksi. Onko tässä vain poliittinen farssi vai vakava pohdinta, sen saamme tietää vasta vaalien alla.


Satunnainen:


Vastaavia: