Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Voi luoja, millainen vastenmielinen voimannäyttö tuo naapuri onkaan! Kaiken aikaa me allekirjoittaneet suomalaiset joudumme elämään tämän venäläisen jättiläisen varjossa. Miksihän se on aina niin tarpeellista näyttää muskelinsa ja uhkailla ympärillään? Ehkä se on vain sitä oman suuruuden ihailua, jota tämä tyranni haluaa toteuttaa.

Ei ole epäilystäkään siitä, että Venäjä painostaa ja uhkailee naapureitaan jatkuvasta. Sen halu laajentaa valtaansa ja ottaa hallintaansa yhä uusia alueita on lähes pakkomielle. Miksihän se muuten tunkeutuisi jatkuvasti esimerkiksi Ukrainan, Georgian ja Moldovan alueille? Ja se ei tyydy pelkästään maan valtaamiseen, vaan se haluaa myös vaikuttaa naapureidensa sisäisiin asioihin ja politiikkaan. Se on härskejä ja tunkeilevia tekoja, jotka ovat täysin mahdotonta hyväksyä.

Ja miten se sitten käyttää tätä valtaansa? Venäjä tuntuu vain pyrkivän heikentämään ja horjuttamaan naapureidensa asemaa ja itsenäisyyttä. Se käyttää järjestelmällisesti hyväksi energiariippuvuutta ja taloudellisia keinoja vaikuttaakseen naapureidensa päätöksentekoon. Ja jos joku uskaltaa vastustaa, se uhkaa ja kiristää. Tämä ei ole naapuruutta, tämä on vain häikäilemätöntä painostamista ja alistamista.

Ja miten se muuten kohtelee vähemmistöjään ja ihmisoikeuksia? Tätäkään ei voi millään hyväksyä. Venäjällä on historia täynnä sortoa ja vainoa, ja se jatkuu edelleen. Se tipauttaa rajun iskunsa kaikista heikompien varaan ja pönkittää omaa valtaansa kyseenalaisilla keinoilla. Eikö se voisi vain oppia antamaan tilaa monimuotoisuudelle ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia?

Jotenkin vain tuntuu siltä, että Venäjä ei koskaan tyydy siihen, mitä sillä jo on. Se haluaa aina enemmän ja enemmän, vaikka se sotisikin vastoin naapureidensa tahtoa ja loukkaisi kansainvälisiä sopimuksia. Sitä se kutsuu itsevarmuudeksi ja suvereeniudeksi, mutta minä kutsuisin sitä vain aggressioksi ja vallanhimoksi.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen toivoi moni, että suhteet naapurimme kanssa voisivat parantua ja että voitaisiin rakentaa molempia hyödyttävä kumppanuus. Mutta Venäjä on osoittanut kerta toisensa jälkeen, ettei se halua tehdä yhteistyötä, vaan ainoastaan hallita ja määrätä. Se on kuin jättimäinen karhu, joka murisee ja näyttää hampaitaan, ellei kaikki tapahdu sen tahtojen mukaan.

En haluaisi vihata naapuria, mutta mitä muutakaan voisin tehdä? Venäjä on niellyt kotimaani osaksi valtaansa ja uhkailee edelleen pienempiä naapureitani. Se näyttäytyy aggressiivisena, epäluotettavana ja arvaamattomana. Kuinka voisin tuntea mitään muuta kuin inhoa ja pelkoa tätä nurinkurista naapurisuhteemme? Venäjä, sinä olet vastenmielinen voimakas naapuri, jota en halua tunnustaa osaksi elämääni.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö