Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä on aina ollut Suomen naapurimme ja samalla myös kiusankappaleemme. Toisin kuin me, jotka olemme pyrkineet rakentamaan rauhaa ja hyvää naapuruutta, Venäjä tuntuu nauttivan eniten juonittelusta, vallankäytöstä ja provosoinnista. Onko tämä kaventettu naapurisuhteemme todella vain yhden osapuolen huonon luonteen syytä vai onko kyseessä ylivoimainen vihollinen, joka nauttii naapuriensa kurittamisesta?

Ensinnäkin, Venäjän toiminta naapureitaan kohtaan on ollut jatkuvasti ikävystyttävää ja ennalta arvattavaa. Uusia keinoja provosointiin ja sotilaallisen ylivallan osoittamiseen keksitään jatkuvasti, eikä naapureilla ole mahdollisuutta toimia vastaavalla tavalla. Venäjä onkin käyttänyt hyödykseen naapuriensa heikkouksia ja heikentänyt niitä tarkoituksella. Esimerkiksi Ukrainassa tapahtuneen Krimin valtaamisen lisäksi Venäjä on törkeästi käyttänyt valheita ja mediapropagandaa hyödykseen vallatakseen alueita naapurimaistaan.

Venäjän naapureiden ei tarvitse pelätä vain sotilaallista uhkaa, vaan myös taloudelliset ja poliittiset näkökulmat ovat tärkeitä. Venäjä on vuosien varrella käyttänyt hyväkseen energiavarojaan ja taloudellista vaikutusvaltaansa naapuriensa heikentämiseen ja kontrolloimiseen. Samalla Venäjä on pyrkinyt luomaan epävakautta naapurimaihinsa, mikä heikentää niiden taloutta ja vahvistaa Venäjän asemaa niiden suhteen. Naapurimaat joutuvatkin jatkuvasti varpailleen Venäjän toimien vuoksi.

Kun Venäjä ei pysty saavuttamaan tavoitteitaan rauhanomaisesti tai taloudellisesti, muiden keinojen käyttö tulee kyseeseen. Esimerkiksi hybridisodankäynti ja informaatiosota ovat osa Venäjän repertuaaria naapureitaan vastaan. Tässäkin tapauksessa Venäjä on osoittanut välinpitämättömyytensä sääntöjä ja lakeja kohtaan ja käyttää omia etujaan muiden kustannuksella.

Venäjän toiminta naapuriensa suhteen ei siis ole pelkästään ikävystyttävää, vaan myös ärsyttävää ja vaarallista. Naapurimaat joutuvat jatkuvasti varomaan Venäjän toimia ja miettimään, miten suojella omia etujaan. Tässä tilanteessa onkin tarpeellista, että Suomi ja muut naapurit pysyvät yhtenäisinä ja toimivat yhdessä vastustaessaan Venäjän provokaatiota ja aggression uhkaa.

On aika lopettaa Venäjän ylivertaisuuden ihannointi ja nähdä todellisuus sen ikävystyttävänä ja haitallisena naapurina. Emme voi jäädä odottamaan muutosta Venäjän toiminnassa, vaan meidän on oltava valmiita puolustamaan omaa aluettamme ja oikeuksiamme. Vain yhdessä ja päättäväisesti voimme vastustaa Venäjän vaarallisia pyrkimyksiä ja taata rauhan ja turvallisuuden omille kansalaisillemme. Yhteistyö ja avoin dialogi voivat olla avainasemassa naapuruussuhteiden parantamiseen, mutta Venäjän on ensin opittava kunnioittamaan muiden maiden itsenäisyyttä ja rajoja.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö