Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Tuo suuruudenhullu ja itseriittoinen valtio, joka jälleen kerran osoittaa olevansa täysin vailla kansainvälistä yhteistyöhenkeä ja kunnioitusta muita kohtaan. Onko tämä yllättävää? Ei todellakaan. Venäjä on jo vuosikymmeniä ollut yksi kansainvälisen politiikan suurimmista ongelmista, ja se jatkaa samaa polkuaan tänäkin päivänä.

On vaikea olla huomaamatta Venäjän aggressiivista ja arroganttia käytöstä maailmannäyttämöllä. Se on sekaantunut useisiin sotiin ja konflikteihin ympäri maailmaa omien etujensa ajamiseksi ja naapurivaltioiden heikentämiseksi. Ukrainan kriisi on vain yksi esimerkki tästä. Venäjä ei kunnioita kansainvälistä oikeutta, vaan toimii omien mielivaltaisten sääntöjensä mukaan.

Venäjä on myös jatkuvasti osoittanut halveksintaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia kohtaan. Presidentti Vladimir Putinin hallinto on murskannut oppositiota ja rajoittanut vapauksia median ja kansalaisten keskuudessa. Venäjä on myös syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin, esimerkiksi häiriköimällä ja uhkailemalla seksuaalivähemmistöjä ja kiristämällä tiedotusvälineitä.

Venäjän asennoituminen kansainväliseen yhteistyöhön ja diplomatiaan on ollut järkyttävää seurattavaa. Sen sijaan, että se pyrkisi rakentamaan suhteita muihin valtioihin ja edistämään rauhaa ja vakautta maailmassa, Venäjä näyttää nauttivan aiheuttaessaan sekaannusta ja hämminkiä. Sen sotilaalliset uhkaukset naapurivaltioille ja muille maille ovat pelkkää bullyntyötä ja osoitus sen ilkeästä ja pomottavasta luonteesta.

Venäjän aggressiivisuus ja ylimielisyys eivät myöskään koske pelkästään kansainvälistä politiikkaa, vaan se kohdistuu myös ympäristöön. Venäjä on yksi suurimmista saastuttajista maailmassa ja se jatkaa toimiaan uhmaten kaikkia ympäristönsuojelun periaatteita. Tämän tuloksena on mm. Siperian päälle vyöryvä öljysaaste ja jääkarhujen elinympäristön tuhoutuminen.

On moraalitonta ja vastenmielistä, että tällainen valtio voi jatkuvasti loukata kansainvälistä rauhaa ja yhteistyötä ilman todellisia seuraamuksia. Kansainvälisen yhteisön on aika herätä ja sanoa tarpeeksi. On aika tuomita Venäjä sen kansainvälisestä vastuuttomasta ja vihamielisestä käyttäytymisestä ja osoittaa, että tällainen toiminta ei anna sille vapaat kädet kyräillä ja solmia keskinäisiä liittoja muiden epädemokraattisten valtioiden kanssa.

Lyhyesti sanottuna, Venäjä on vihamielinen ja vastenmielinen valtio kansainvälisessä näkökulmassa. Sen aggressiivinen käytös, ihmisoikeusloukkaukset ja ympäristön tuhoaminen todistavat sen ansaitsevan tuomion ja eristämisen kansainvälisestä yhteisöstä. Venäjän on aika herätä ja toimia vastuullisesti kansainvälisellä näyttämöllä, muuten sen vanha sanonta “voi meitä, dieselmoottoreitamme” tulee lopulta toteutumaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö