Lukuaika: < 1 minuutti
Venäläisyys on monille suomalaisille inhoittava käsite ja Venäjä herättää tunteenomaisia vastenmielisyyden tunteita. Mutta miksi näin on?

Ensinnäkin, Venäjän ja Suomen suhteet eivät ole olleet aina kovin ruusuista. Naapurimaamme on aiheuttanut meille paljon harmia ja huolta historiamme aikana. Muistamme vieläkin sen, kun Venäjä miehitti Suomen vuonna 1809 ja pakotti maamme taipumaan tsaarin alaisuuteen. Tämän seurauksena menetimme valtavan alueen ja joudumme edelleen elämään tsaarillisten perintöjen varjossa.

Toisekseen, Venäjän poliittinen tilanne ja toiminta maailmalla herättävät meissä suurta inhoa. Valtionjohtajamme Vladimir Putin näyttää pyrkivän jatkuvasti lisäämään valtaansa ja laajentamaan Venäjän vaikutusvaltaa muihin maihin. Emme voi unohtaa Krimin valtausta ja Itä-Ukrainassa jatkuvaa sotaa, joka on vaatinut tuhansia ihmishenkiä. Venäjän toiminta ei osoita kunnioitusta kansainvälistä lakia kohtaan eikä se ole hyväksyttävää.

Lisäksi Venäjän sisäinen tilanne on sekasortoinen ja ihmisoikeuksia poljetaan. Opposition toimintaan ja sananvapauteen suhtaudutaan erittäin tiukasti ja kritiikin esittäjiä vainotaan. Maassa ei ole todellista demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa ei kunnioiteta.

Vielä yksi syy inhoon on Venäjän uhoava suhtautuminen Suomeen ja muihin länsimaihin. Venäjä on osoittanut halveksuntaa EU:ta ja NATO:a kohtaan ja yrittää vaikuttaa meidän sisäisiin asioihimme. Esimerkiksi Venäjän sotilasliikenne lähellä Suomen rajaa on herättänyt huolta ja paniikinomaisia reaktioita. Emme halua olla Venäjän pelinappulana, emmekä halua joutua sotaan naapurimme kanssa.

Kaiken kaikkiaan, Venäjä aiheuttaa vastenmielisyyttä suomalaisissa monista syistä. He ovat polkeneet meitä ja toimivat maailmalla vastuuttomasti ja aggressiivisesti. Emme halua antaa Venäjän käyttää meitä omiin tarkoituksiinsa ja haluamme olla vapaita ja itsenäisiä naapurimme rinnalla. Toivottavasti tulevaisuudessa Venäjä oppii kunnioittamaan kansainvälistä yhteisöä ja avautumaan kohti demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö