Lukuaika: < 1 minuutti

#Venäjä’llä käytetty termi “taktinen totuus” tarkoittaa yleisesti ottaen sitä, että totuus muokataan tai vääristellään tilanteen tai tavoitteen mukaisesti. Termiä käytetään usein tarkoittamaan tilannetta, jossa valtion tai organisaation johto manipuloi tiedotusvälineitä ja yleistä mielipidettä esittämällä valikoituja tai vääristeltyjä tietoja, joilla pyritään edistämään kyseisen valtion tai organisaation etuja.

Taktinen totuus voi myös tarkoittaa sitä, että annettava informaatio ei ole valheellista, mutta se esitetään siten, että se tukee kyseisen organisaation tai valtion etua. Tällainen informaation esittäminen voi esimerkiksi perustua tiedon valikoivaan esittämiseen tai painotukseen tai sitä voidaan esittää jollain tapaa harhaanjohtavana.

Venäjän kontekstissa termi “taktinen totuus” on noussut esille erityisesti Venäjän median toiminnassa, jota useat länsimaat ovat syyttäneet vääristellyksi ja propagandistiseksi. Venäjän hallintoa on myös kritisoitu siitä, että se käyttää taktista totuutta ulkopolitiikassaan ja vaikuttaa siten negatiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö