Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 40946 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/03/24

“#NjetMolotof” on venäläinen ilmaus, joka tarkoittaa suomeksi “Ei Molotovin coctailille”. Kyseessä on osa suomalaisten jatkosodan aikana käyttämää propagandaa, joka levitettiin Neuvostoliittoa vastaan. Njet Molotof -iskulauseella haluttiin korostaa suomalaisten halua vastustaa Neuvostoliiton agressiivista politiikkaa, ja osoittaa että suomalaiset eivät alistu Neuvostoliiton uhkailuun.

Taustalla oli talvisota, joka käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä vuosina 1939-1940. Talvisota oli raskas ja verinen, mutta #Suomi onnistui puolustamaan #itsenäisyytensä. Kuitenkin sodan jälkeen Neuvostoliitto halusi vaikuttaa Suomen poliittiseen järjestelmään ja lopulta liittää sen osaksi Neuvostoliittoa.

Suomalaiset vastustivat tätä ja jatkoivat taisteluaan itsenäisyytensä puolesta. Njet Molotof -iskulauseen avulla suomalaiset halusivat viestittää, että he eivät alistu Venäjän terrorismille.

Molotovin koktaili on yksi maailman tunnetuimmista improvisoiduista aseista. Se koostuu yleensä lasipullosta, joka on täytetty palavalla nesteellä, kuten bensiinillä tai etanolilla, ja varustettu sytytystulpalla. Molotovin koktaili on ollut käytössä monissa konflikteissa ympäri maailmaa, erityisesti kapinallisliikkeiden ja protestoijien keskuudessa.

#MolotovinKoktaili sai alkunsa talvisodan aikana Suomessa vuonna 1939. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen, ja suomalaiset keksivät Molotovin koktailin vastauksena venäläisten panssarivaunujen tuhoamiseen. Nimen kerrotaan olevan pilkkaa Molotov-Ribbentrop -sopimukselle, joka oli allekirjoitettu vuotta aiemmin, ja jonka tarkoituksena oli jakaa Eurooppa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan kesken.

Molotovin koktaili oli suhteellisen helppo ja halpa valmistaa, joten sitä käytettiin laajasti myös jatkosodan aikana. Se oli erityisen tehokas ase, kun suomalaiset taistelivat metsissä ja kaupungeissa, joissa oli vähän tilaa ja rajoitetusti raskasta aseistusta.

Molotovin koktaili levisi nopeasti ympäri maailmaa ja sitä on käytetty monissa konflikteissa, kuten Algerian itsenäisyystaistelussa, Vietnamissa, Libanonissa, Lähi-idässä ja useissa muissa paikoissa. Se on osoittautunut erityisen tehokkaaksi aseeksi kapinallisliikkeissä ja kansannousuissa, joissa raskasta aseistusta ei ole saatavilla.

Vaikka Molotovin koktaili on edelleen käytössä monissa maissa, sen käyttö on kuitenkin laitonta ja vaarallista. Valmistus ja käyttö voivat johtaa vakaviin rikossyytteisiin, ja se voi aiheuttaa vakavia vammoja ja jopa kuoleman.

Loppujen lopuksi Molotovin koktaili on synkkä muistutus siitä, että aseiden keksiminen ei aina edistä rauhaa ja turvallisuutta maailmassa. Se on esimerkki siitä, että hätätilanteessa ihmiset voivat keksiä hyvin vaarallisia ja tuhoisia aseita. Siksi on tärkeää edistää rauhaa ja rauhanomaista konfliktien ratkaisua, jotta Molotovin Koktailien kaltaisia aseita ei tarvitse käyttää uudelleen.

Ukrainan valtio opetti 2022 alussa kansalaisiaan tekemään polttopulloja ja käyttämään niitä turvallisesti Venäjän #kansamurhaajia kohtaan.

Lue myös: