10129 latausta vuorokaudessa
8985 artikkelia

2023/06/26


Venäläinen itsenäinen uutislähde Meduza kertoi nimettömiin Kreml-lähteisiin vedoten, että Yevgeny Prigozhin yritti aluksi saada yhteyttä Venäjän presidentin hallintoon keskipäivällä 24. kesäkuuta, kun Wagnerin taistelijat liikkuivat kohti Moskovaa Rostov-on-Donista.

Tietojen mukaan Putin kieltäytyi puhumasta Prigozhinin kanssa, kertoi Institute for the Study of War -tutkimuslaitos tuoreessa arviossaan.

Meduza huomautti, että kun Prigozhin huomasi Wagnerin toiminnan puutteellisen laajan sotilaallisen tuen ja muutti mieltään Wagnerin mahdollisuuksista, Kremlin aloitti neuvottelut. Neuvotteluissa olivat mukana Valko-Venäjän diktaattori Alexander Lukashenko, Venäjän presidentin toimiston päällikkö Anton Vaino ja Venäjän suurlähettiläs Valko-Venäjällä Boris Gryzlov. Vainon ja Gryzlovin mahdollisesta osallistumisesta ei raportoitu 24. kesäkuuta.

Myös merkittävä Kremlin-yhteyksiä omaava sotilasbloggaaja kyseenalaisti, tullaanko Wagneria tai Prigozhinia millään tavalla pitämään vastuussa vähintään 13 venäläisen lentäjän kuolemasta 24. kesäkuuta.

Prigozhinin olinpaikkaa ei voida varmistaa Rostov-on-Donista tapahtuneen lähdön jälkeen 24. kesäkuuta. Venäläinen tiedotusväline RTVI väitti, että Prigozhinin lehdistöpalvelu kertoi RTVI:lle Prigozhinin “lähettävän terveisiä” ja vastaavan kaikkiin kysymyksiin “kun hän on normaalissa yhteydessä”. Lisäksi merkittävä Wagner-yhteyksiä omaava Telegram-kanava jakoi tekoälyn tuottaman kuvan, jossa Prigozhin pitelee sormeaan huulillaan ja sanoo “suunnitelmat rakastavat hiljaisuutta”, lausahdus, jota käytetään yleisesti Ukrainassa operaatioturvallisuudesta puhuttaessa.

ISW totesi 24. kesäkuuta, että sopimuksen yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä avoimista lähteistä saatavien tietojen ulkopuolella. “Wagnerin aseellisen kapinan seuraukset eivät ole vielä päättyneet, eikä vielä tiedetä, miten sopimus toteutetaan ja noudattavatko kaikki osapuolet sitä täysin.”


Satunnainen:


Vastaavia: