10126 latausta vuorokaudessa
8972 artikkelia

2023/07/12

Wagnerin palkka-armeijan perustaja ja johtaja, Venäläinen vitsiniekka Jevgeni Prigožin, on yrittänyt selitellä aseellista kapinaansa juhannusviikonloppuna, raportoi venäläinen Projekt-sivusto.

Projekt on luonut laajan henkilökuvan Prigožinista, jota on kuvailtu “julmaksi ja holtittomaksi rikolliseksi”. He ovat haastatelleet useita Prigožinin tuttavia ja alaisia, jotka kertovat muun muassa hänen selityksistään juhannuskapinaansa liittyen.

Projektin lähteet arvioivat, että kapina johtui Prigožinin impulsiivisesta luonteesta. Työntekijät väittävät, että Prigožin on vastannut kapinasta kysyttäessä lyhyesti yhdellä venäjänkielisellä sanalla.

“Psihanul”, väitetään Prigožinin sanoneen.

Tämä sana viittaa kutakuinkin siihen, että hän olisi menettänyt järkensä tai “pimahtanut”.

Turvallisuus- ja geopolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch tulkitsee Prigožinin sanovan, että hän “tuli hulluksi”. “Joo, hän siis periaatteessa sanoo ‘sekosin hetkeksi, voimmeko olla jälleen parhaita ystäviä?’” Alperovitch selittää. Venäläismedia Meduza huomioi, että vain muutama päivä juhannuskapinan päättymisen jälkeen Venäjän propagandakanavan RT:n johtaja Margarita Simonjan selitti samankaltaisin sanoin Prigožinin toimia.

“Ei ole salaisuus, että sota-alueelta palaavien ihmisten psyykkinen ja henkinen tila muuttuvat”, hän sanoi ja lisäsi, että Prigožin oli “menettänyt järkensä”.

Myös muita selityksiä löytyy.

Projektin mukaan Prigožinin ja puolustusministeri Sergei Šoigun välille syntyi kiistaa jo vuonna 2017, eikä Wagner-pomo ole antanut Šoigulle anteeksi. Miesten suhde on entisestään tulehtunut Ukrainan sodan aikana, mikä on arveltu johtaneen lopulta kapinaan.

Prigožin tunnetaan erityisesti suuttuneen Šoigun vaatimuksesta, että kaikkien vapaaehtoisryhmien olisi allekirjoitettava sopimukset ministeriön kanssa. Tätä on pidetty yrityksenä hillitä Wagneria. Kapinan jälkeen Prigožinin olinpaikka on ollut epäselvä. Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan mukaan Wagner-pomo olisi Pietari’ssa, missä hänen kapinan aikainen “palatsinsa” sijaitsee.

Väitetään, että Venäjän johtaja Vladimir Putin ja Prigožin tapasivat viisi päivää kapinan jälkeen. Kreml kertoi asiasta tällä viikolla ja väitti, että Prigožin vannoi tapaamisessa joukkojensa pysyvän uskollisina Putinille.


Satunnainen:


Vastaavia: