Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2870 artikkelia

0:00

2023/07/12

Venäläinen yksityinen sotilasryhmä Wagner Group on saattamassa päätökseen yli 2000 sotilasvälineen siirtoa Venäjän puolustus(hyökkäys)ministeriölle, kertoi virallinen lausunto 12. heinäkuuta.

Virallisten tietojen mukaan tämä sisältää satoja raskaita aseita, kuten T-90-, T-80- ja T-72B3-panssarivaunuja, Grad- ja Uragan-moninokkaisrakettijärjestelmiä sekä Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmiä.

Yksityinen sotilasryhmä luovutti myös useita tykistöaseita, mukaan lukien 122 mm:n Gvozdika, 152 mm:n Acacia, 152 mm:n Hyacinth ja 240 mm:n Tulip-järjestelmät, haupitsit, kranaatinheittimet sekä panssarintorjunta-aseita ja erilaisia ajoneuvoja.

Siirto sisälsi myös 2 500 tonnia ammuksia ja 20 000 käsiasetta, tiedotti ministeriö.

Venäläisten viranomaisten mukaan kymmenet kyseiset aseet eivät ole koskaan olleet käytössä taisteluissa.

“Kaikki kalusto ja aseet toimitetaan “taakse”, missä Venäjän asevoimien korjaus- ja entistämisosastot huolehtivat niiden kunnossapidosta ja valmistelusta suunniteltuun käyttöön”, ministeriö kirjoitti Telegramissa.

Wagner Groupin perustaja Jevgeni Prigožin aloitti “oikeudenmukaisuuden marssin” eli sisällissodan taikka kapinan Venäjän sotilasjohtoa vastaan 23. kesäkuuta sen jälkeen, kun Venäjän armeija väitetysti hyökkäsi Wagnerin joukkojen kimppuun Ukraina’ssa. Hänen palkkasotilaansa valtasivat Rostov’in ja marssivat 200 kilometriä Moskova’an, mutta kapina päättyi äkillisesti alle 24 tuntia sen alkamisen jälkeen.

Paljastamattoman sopimuksen seurauksena, jota välitti Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukašenka, Prigožin ja hänen alihankkijansa saivat lähteä Valko-Venäjälle välttääkseen vainon. Valko-Venäjän diktaattori kuitenkin ilmoitti 10. heinäkuuta, että Prigožin on palannut takaisin Venäjälle lyhyen oleskelun jälkeen Valko-Venäjällä.

On vielä epäselvää, mikä on Wagner Groupin kohtalo Venäjällä. Venäjän diktaattori Vladimir Putin sanoi, että sotilasurakoitsijat voivat joko tehdä sopimuksia Venäjän puolustusministeriön kanssa tai lähteä Valko-Venäjälle, kun taas Wagnerin rekrytointikeskukset ovat ilmoittaneet toimintansa keskeyttämisestä.

Analyytikot huomauttivat, että Wagnerin sopimuksen tila on edelleen epäselvä, koska kapinaan osallistuneet taistelijat säilyttivät vapautensa, mutta heidän osaltaan on epätodennäköistä, että heidät lähetettäisiin lähitulevaisuudessa Ukrainaan.