9577 latausta vuorokaudessa

7627 artikkelia

2023/07/12



G7 on virallisesti ilmoittanut suunnitelmistaan sitoutua pitkäaikaisiin turvallisuusvelvoitteisiin auttaakseen Ukrainaa puolustamaan itseään nykyistä ja tulevaa Venäjän aggressiota vastaan. Tämä julistettiin lausunnossa, joka julkaistiin 12. heinäkuuta.

“Me, G7-maiden johtajat, vahvistamme järkkymättömän sitoutumisemme strategiseen tavoitteeseen luoda vapaa, itsenäinen, demokraattinen ja suvereeni Ukraina sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä, kykenevä puolustamaan itseään ja torjumaan tulevat hyökkäykset”, lausunnossa todettiin.

“Vahvistamme, että Ukrainan turvallisuus on olennainen osa Euro-Atlantin alueen turvallisuutta.”

Kunkin G7-maan tulee keskittyä pitkäaikaiseen kahdenväliseen yhteistyöhön auttaakseen Ukrainaa rakentamaan puolustuskykyisen sotavoiman, joka pystyy puolustamaan Ukrainaa ja torjumaan tulevaa Venäjän aggressiota, lausunnon mukaan.

Lausunnossa mainittiin erityisinä turvallisuus- ja sotilasyhteistyön aloina modernin sotilaskaluston tarjoaminen maalla, ilmassa ja merellä, koulutus, tiedustelutiedon jakaminen, vastustuskyvyn kehittäminen kyber- ja hybridiuhkille, Ukrainan puolustusteollisuuden tukeminen sekä yhteensopivuus NATO’n joukkojen kanssa.

G7 sitoutui tukemaan Ukrainan jälleenrakennusta ja jälleenrakennustoimia sekä tarjoamaan teknistä ja taloudellista tukea kiireellisiin tarpeisiin, joita sodasta aiheutuu, ja auttamaan hallintouudistusten toteuttamisessa. Mikäli tulevaisuudessa tapahtuu Venäjän hyökkäys, maailman johtavat demokratiat lupasivat välittömästi neuvotella Ukrainan kanssa tarvittavasta avusta hyökkäyksen torjumiseksi.

G7 vakuutti myös jatkavansa Venäjän vastaisia pakotteita ja avustavansa venäläisiin sotarikoksiin liittyvässä asiassa Ukrainassa.

Vastineeksi Ukraina sitoutuu lisääntyneeseen avoimuuteen ja vastuullisuuteen kumppaneiden avun suhteen, jatkaa uudistusten toteuttamista lainvalvonnassa, oikeuslaitoksessa, korruption vastaisessa taistelussa, yrityshallinnossa, taloudessa, turvallisuussektorilla ja julkishallinnossa sekä varmistaa siviilivalvonnan asevoimissa.

Mediassa on aiemmin raportoitu G7-maiden turvallisuusvelvoitteista Ukrainan puolustuskyvyn vahvistamiseksi, painottaen ilmapuolustusta, tykistöä, pitkän kantaman asejärjestelmiä, panssaroituja ajoneuvoja ja ilmataistelukykyä.

Ilmoitus tehtiin NATO-huippukokouksen aikana Vilna’ssa, jossa Ukraina toivoo saavansa lisää tukea puolustuksessaan Venäjän aggressiota vastaan.

Vaikka Ukraina ei ole saanut odotettua kutsua liittyä Natoon kokouksessa, joka päättyy tänään 12. heinäkuuta, liittolaiset ovat luvanneet lisätä sotilaallista tukea. Useat kumppanit, kuten Britannia, Ranska, Saksa ja Norja, ovat esittäneet uusia tukipakettejaan.

Puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoi, että huippukokouksessa virallinen “hävittäjälentueiden koalitio” on perustettu, ja se haluaa tarjota Ukrainalle F-16-hävittäjiä ja tarvittavaa koulutusta.

Zelenskyi kommentoi, että huippukokous tuotti hyviä tuloksia, “mutta jos kutsu (Natoon) olisi tullut, se olisi ollut ihanteellista.”


Satunnainen:


Vastaavia: