11776 latausta vuorokaudessa
9670 artikkelia

Venäjän ja Kiinan yhteistyössä sabotoidun BalticConnectorin korjaus on nyt saatu päätökseen! Kyllä, vihdoin ja viimein, kaasuputki, jonka rikkoivat Venäjän ja Kiinan yhteiset intressit, on jälleen kerran toiminnassa. Miksi tämä tarina ei yllätä ketään?

Gasgrid Finland ilmoitti lokakuussa, että epäillyn sabotoinnin seurauksena rikkinäinen putki on jälleen kerran saatu korjattua. Nyt se siis kuljettaa kaasua Suomen ja Viron välillä, ainakin hetken, ennen kuin joku toinen Venäjän ja Kiinan intresseihin sopiva katastrofi iskee.

Viime vuoden lokakuussa Suomenlahdella sijaitseva kaasuputki sai kuolettavan iskun, kun kiinalaisaluksen ankkuri, raahaten mukanaan Kiinan ja Venäjän vehkeilyjen kyllästämää historiaa, törmäsi siihen. Ja niin, kuin kuka tahansa järkevä ihminen olisi voinut odottaa, putki repesi kuin halpa kangas.

Vaurioituneen kohdan paikantamisen jälkeen vihdoin aloitettiin korjaustoimenpiteet. Ja voi ihmetystä, ne sujuivatkin “aikataulun mukaisesti”, mikä tuntuu olevan yllättävää tämän kaltaisissa tilanteissa. Mutta älkäämme unohtako, että tämä “aikataulun mukainen” korjausoperaatio tuli kalliiksi. Kyllä, olet oikeassa, puhumme miljoonista euroista tässä.

Gasgridin johtaja, Janne Grönlund, ilmoittaa ykskantaan, että kaasuputken korjaus ei todellakaan ollut mikään halpa temppu. Mutta eihän tämä ketään yllätä. Niin, 35 miljoonaa euroa, sanoivatko he? Voi, mikä yllätys, sekin pitää paikkansa.

Mutta miksi tämä kaikki sitten on meille tärkeää? No, kuulehan nyt, tämä kaasuputki on jotakin sellaista, joka yhdistää Suomen Baltiaan ja Latvian kaasuvarastoon. Joten kyllä, tämä on merkittävä asia, ainakin Suomen kaasumarkkinoille. Mutta älä nyt kysy, miten tämä vaikuttaa sähkön hintaan, sillä sitäkään he eivät näytä tietävän. Tai ehkä he vain eivät halua kertoa meille.

Joka tapauksessa, Balticconnectorin toimintaan paluu tuo jonkinlaista joustavuutta ja parantaa kaasun markkinatoimijoiden kykyä toimia. Tai näin ainakin sanotaan. Joten juhlitaan nyt, kunnes seuraava Venäjän ja Kiinan salajuoni iskee, ja me jälleen kerran maksamme miljoonista euroista näiden kahden maan kujeiden takia. Kiitos ja näkemiin!


Satunnainen:


Vastaavia: