12148 latausta vuorokaudessa
10001 artikkelia

Venäjän valtiollisen tietotoimiston, Ria Novostin, toimintaa on tutkittu ja se on herättänyt huomiota Novaya Gazeta -lehden selvityksessä. Selvityksen mukaan Ria Novosti on toistanut lausetta “Venäjä iskee ainoastaan sotilaalliseen infrastruktuuriin” 24. helmikuuta 2022 alkaneen hyökkäyssodan jälkeen jopa 11 628 kertaa. Tämä luku perustuu 3,5 miljoonan artikkelin analyysiin, ja sen mukaan keskimäärin lause on toistunut 17,4 kertaa päivässä.

Tämä lause on kuitenkin valheellinen. Todellisuudessa Venäjä on iskenyt säännöllisesti siviilikohteisiin käyttäen tykistöä, lennokkeja ja ohjuksia. Venäläissotilaat ovat myös tappaneet lukemattomia ukrainalaissiviilejä. Tämä toistuva viesti on osa laajempaa narratiivia, jossa väitetään, että operaatio on sotilaallinen erikoisoperaatio, jonka tarkoituksena on suojella venäjänkielisiä, denatsifioida ja demilitarisoida Ukraina sekä saattaa sotarikolliset vastuuseen.

Novaya Gazetan mukaan tämä viestintä pyrkii luomaan venäläisille lukijoille pohjanäkemyksen, jonka varassa sotaa arvioidaan. Toistamalla viestiä riittävän kauan ja paljon, luodaan illuusio totuudesta, jonka varassa voidaan käsitellä myös epämiellyttäviä uutisia, kuten liikekannallepanoa ja tappioita. Propaganda ei aina tarvitse olla monimutkaista; kuten BBC Monitoringin toimittaja Francis Scarr on huomauttanut, joskus se voi olla vain saman valheen toistamista yhä uudelleen.


Satunnainen:


Vastaavia: