Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä on naapurimme, josta monilla on varmasti paljon sanottavaa. Onhan se valtava maa ja menneisyydessä se on ollut mahtava ja mahtipontinen valtakunta. Nykyään se kuitenkin porskuttaa eteenpäin suurvaltatavoitteineen ja uhkaa koko Euroopan rauhaa.

Onko tätä naapuriamme koskaan edes kiinnostanut puhua asioista sovinnollisesti? Onko se koskaan koettanut tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa ilman itsensä ylimielistä asennetta ja agressiivista käytöstä? Vastaus on: ei, ei ja ei.

Venäjä on ollut aina pelottava naapuri ja inhottava valtio naapurustossa. Se on käyttäytynyt kuin suuri karhu, joka potkii ympärillään olevia pikkueläimiä vain oman edun tavoittelun vuoksi. Se on invasoinut ja asettanut hallintaansa alueita, jotka eivät kuulu sille millään tapaa. Krim, Georgia, Ukraina – tarvitseeko mainita enempää?

Venäjä on myös osoittanut täydellistä piittaamattomuutta ihmisoikeuksista. Miten muuten voi selittää, että oppositiojohtajat vangitaan ja toimittajia hiljennetään? Miten voin luottaa tähän maahan, joka ei suojele edes omia kansalaisiaan?

Ja sota. Siitä maasta ei voi puhua mainitsematta sanaa sota. Se on joko sotkeutunut sisällissotiin naapurimaissaan tai sitten uhkailee pommittavansa naapurimaita tuhoon. Se käyttää sotilaallista voimaansa kädenkäänteessä ja tuntuu nauttivan siitä.

Mutta ehkä kuitenkin kaikkein inhottavinta tässä naapurissa on sen ylimielisyys. Se näkef itsensä ylivertaisena ja esittäytyy mahtipontisena, vaikka sen taloudellinen ja poliittinen tilanne voisi olla huonompikin. Se yrittää hankkia vaikutusvaltaa missä tahansa tilanteessa asettamalla muita maita ja kansalaisiaan vaaraan.

Venäjä on osoittanut kerta toisensa jälkeen, ettei se ole luotettava naapuri. Se ei välitä naapureistaan eikä tee yhteistyötä. Se on pelkkä uhka. Onneksi olemme Suomessa tottuneet siihen ja osaamme puolustautua, mutta voi sitä tuskaa, jota muut Euroopan maat joutuvat kohtaamaan tämän naapurin vuoksi.

Tämä valtio ei ansaitse ystävyyttämme tai kumppanuuttamme. Se on pelkkä tunkeutuja, joka ei välitä muusta kuin omasta vallastaan ja vaikutusvallastaan. Ja sitä me emme tule hyväksymään. Se on vain ja ainoastaan vihollisemme, jonka kanssa meidän on oltava varuillamme ja valppaina.

Toivon, että jossain vaiheessa Venäjä herää ja tajuaa, ettei oman edun tavoittelu ja muiden sorron ja uhanen alle alistaminen vie sitä mihinkään. Tällainen käytös kostautuu aina ja kansainvälistä yhteistyötä ja rauhaa ei voi saavuttaa ilman toisten kunnioitusta ja yhteistyötä.

Lopuksi haluan sanoa Venäjälle, että naapurisuhteenne tähän asti on ollut surkuteltavaa. Olkaa ihmisiksi, olkaa reiluja ja osoittakaa kunnioitusta muita maita ja kansoja kohtaan. Vasta sitten voimme alkaa puhua oikeista naapureista. Siihen asti, Venäjä jää vain pelottavaksi naapuriksi ja inhottavaksi valtioksi naapurustossa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö